Батачани въстават срещу избора на Николай Пловдивски за почетен гражданин

Общество

28-07-2015, 17:47

Снимка:

©Plovdivutre.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

12 общински съветници го избраха единодушно, дружество "Будител" пише жалба срещу решението

Николай Пловдивски бе обявен за почетен гражданин на Батак с пълно единодушие на 12 общински съветници на сесия на местния парламент там. Званието на пловдивския митрополит е присъдено по случай 139-годишнината от Априлската епопея по предложение на кмета на общината Петър Паунов, който подари мавзолея-костница "Св. Неделя“ на владиката.

 

Титлата се връчва на основание чл.21 ал. 1 т.22 и чл.21 ал.2 от ЗМСМА и чл.53, чл.54 ал.1 и чл.55 от Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на Община Батак. Общинския съвет е решил да удостои Николай с титлата почетен гражданин в знак на почит за постижения и заслуги в областта на православието и активна обществена и народополезна дейност за прослава на град Батак, съобщи сайтът Под тепето.

 

Каква е обществената и народополезна дейност за прослава на града, само кметът може да отговори, но пък много жители на Батак и най-вече членовете на културно-историческото дружество "Будител" казват "не" на решението на местния парламент. Определят го като скандално, обидно и незаконосъобразно.

 

Те пуснаха жалба до губернатора на Област Пазарджик с призив да отмени решението, тъй като е в нарушение на наредбата за прилагане на закона. "Нека поредното беззаконие на кмет, ОС и митрополит стане достояние на българите. Отново законите са погазени, отново моралът и демокротиченият принцип в обществото са потъпкани безцеремонно. Очакваме в новата седмица Областния управител да си влезе в правомощията, независимо от това, че юристконсултът му се опита да замажае скандалната номинация под натиска на нашия кмет. И това ми било представители на държавата и закона. Срам и позор”, коментира секретарят на дружеството Веселин Станков.