Започва реставрацията на 9 военни паметници в Плевенско

Срокът за изпълнение е до края на месец септември

Предстои реставрация на девет паметници в Плевенско, известиха от Военноисторически музеи /ВИМ/-Плевен. Това са братски могили на загинали руски воини и офицери по време на Плевенската епопея 1877 г.

Генералното консулство на Руската федерация в Русе, със съдействието на ВИМ,  е възложило на плевенската фирма „Ремонтстрой 98” АД дейностите по реставрацията. Ремонтно-възстановителните дейности възлизат на 15 143 лв., като срокът за изпълнение е до края на месец септември 2015 г.

Сред архитектурно-скулптурните паметници от Руско-турската война 1877/78 г., обект на проекта са - братски могили на загинали руски офицери и войници от 117-ти пехотен Ярославски и 118 пехотен Шуйски полкове, братски могили на загинали руски воини при Третия щурм на Плевен от 2-та бригада на 16-та пехотна дивизия, братска могила на загинали воини при Първия щурм на Плевен от 19-ти пехотен Костромски полк, братски могили на загинали воини при Първия и Втория щурм на Плевен от 19-ти пехотен Костромски, 20-ти пехотен Галицки и 17-ти пехотен Архангелогородски полкове.

Ремонтно-възстановителните дейности са част от мащабния проект на Военноисторически музеи- Плевен „Слава-памет”. Благодарение на това в последните почти две десетилетия бяха обновени редица музейни обекти, паметници и братски могили от структурата на институцията в община Плевен. Един от приоритетите по този проект е привличането на извънбюджетни средства не само за ремонтни дейности, но и за провеждането на различни музейни прояви.