Кобзон и Депардийо включени в черен списък на Украйна

Свят

09-08-2015, 08:42

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причината е изказвания в подкрепа на анексията на Крим или донецките и луганските сепаратисти.

Украйна публикува "черен списък" с културни дейци, чиито действия "създават заплаха за националната сигурност". Причините за включване в списъка са изказвания в подкрепа на анексията на Крим или донецките и луганските сепаратисти, пише news.bg.

Списъкът включва 14 души, сред които руския певец Йосиф Кобзон и френския актьор Жерар Депардийо. Останалите имена са Владимир Кучеренко, Егор Холмогоров, Олег Газманов, Михаил Хазин, Валерия Перфилова, Йосиф Пригожин, Сергей Безруков, Михаил Боярский, Николай Расторгуев, Иван Охлобистин, Михаил Пореченков и Григорий Лепс.

Министерството на културата уточнява, че според промени в закона държавната агенция за кино отказва издаването или прекратява вече издадено държавно удостоверение за право на разпространение на филми, ако един от участниците фигурира в списъка с лица, създаващи заплаха за националната сигурност.

Припомняма, на 28 юли украинският Съвет за сигурност забрани на Депардийо да влиза на територията на Украйна за срок от 5 години. Още през февруари месец тази година беше изготвен списък с имена, на които им бе забранено да посещават Украйна за някакъв срок.

За съществуването на списъка беше известно и по-рано, но не бяха огласени точните имена, които са включени.

Министерството на културата е предало списъка на Службата по национална сигурност в рамките на изискване на Закона за защита на информационното телевизионно и радиопространство. От министерството уверяват, че ще продължават да попълват и/или обновяват списъка.

В Украйна има и "бял списък" с дейци на културата, на които трябва да се оказва "максимално съдействие" в страната.

Той включва 34 души, сред които Андрей Макаревич, Лия Ахеджакова, Валентин Гафт, Олег Басилашвили, Елдар Рязанов, Юрий Шевчук, Михаил Жванецкий, Борис Акунин, Земфира, Вахтанг Кикабидзе, Михаил Ефремов, Арнолд Шварценегер, Джордж Клуни и други.

Създаването на „бял списък" се явява знак за благодарност и уважение към онези граждани на чужди държави, които не се побояли да застанат на страната на правдата, справедливостта и чистата човешка съвест, се посочваше тогава в изявлението на Министерство на културата.