"Амнести": Легализирайте проституцията в цял свят

Свят

12-08-2015, 17:06

Снимка:

greenteeth.blog.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Одобрение са дали повечето делегати от 70 държави на правозащитно заседание в Дъблин

"Амнести интернешънъл" призова проституцията по целия свят да бъде легализирана, съобщи Би Би Си.

На заседание на правозащитната организация в Дъблин за предложението са гласували мнозинството от 400-те делегати от 70 държави. Според тях декриминализирането на най-древната професия е най-добрият начин да се защитят хората, които я практикуват.

Резолюция от срещата препоръчва "узаконяване на всички аспекти на сексиндустрията, когато услугите се предоставят по желание на двете страни".

Движения, борещи се за правата на жените, критикуваха инициативата и обвиниха "Амнести", че се бори за безнаказаност на сводниците, а не за защита на жените от сексуални злоупотреби. "Коалицията против търговията с жени" се съгласи само, че не бива да се наказват жертвите на проституцията.

Но според нея пълната декриминализация на покупко-продажбата на секс ще означава, че сутеньорите ще станат легални бизнесмени и ще могат безнаказано да богатеят за сметка на уязвими хора. Тя настоява да се възприеме северният модел, според който държавата глобява клиентите на проституцията, праща в затвора сутеньорите, но оставя на спокойствие жриците на любовта.