ИДИЛ обезглави археолога на Палмира

Свят

20-08-2015, 12:24

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Тялото му е провесено на централния площад, не е разкрил скривалището на ценни артефакти

Бойците на "Ислямска държава" обезглавиха известния археолог Халед ал-Асаад в древния сирийски град Палмира и овесиха тялото му на колона на централния площад, защото той очевидно е отказал да им разкрие къде се съхраняват ценните артефакти, съобщава "Гардиан", цитиран от уебкафе.бг.


Бруталното убийство на 82-годишния Халед ал-Асаад е последното зверство, извършено от джихадистите, които превзеха една трета от Сирия и близките части на Ирак и обявиха „халифат" на територията, която контролират. Освен това изтъкнаха навика си да плячкосват и продават антики, за да финансират дейността си, както и да ги унищожават.


Мамун Абдулкарим, директор на отдела за антиките към Министерството на културата на Сирия, обяви, че семейството на Асаад го е информирало, че археологът е убит от ИДИЛ. Асаад е отговарял за антиките в Палмира в продължение на 50 години.


Асаад е държан в плен месец, преди да бъде убит. Археологът е разпитван от ИДИЛ за местонахождението на съкровищата от Палмира и е убит, след като е отказал да сътрудничи.
"Ислямска държава" превзе древния град през май и към момента не е известно да е разрушавала древните римски паметници, въпреки славата си да троши монументи, които счита за идолопоклоннически.


"Просто си представете как такъв учен, който ще бъде запомнен със службата си на това място и на историята, може да бъде обезглавен...и тялото му провесено от една от древните колони в центъра на площада на Палмира", казва Абдулкарим.
"Продължаващото присъствие на тези престъпници в града е проклятие и лоша поличба за Палмира и всяка колона, всяка археологическа следа в града", казва още той.


Активисти от Палмира разпространиха ужасяващи изображения в социалните медии, които показват обезглавеното тяло на Асаад, завързано за стълб на улицата в града. Автентичността на снимките не е потвърдена.


Табло пред тялото описва обвиненията срещу Асаад, според които той е лоялен към сирийския президент Башар ал-Асад, поддържа контакт с висши представители на режима и на службите за сигурност и е управлявал колекцията на Палмира от "идоли".
"Ислямска държава" приема поддържането на древните паметници за вероотстъпничество.


Според Сирийската обсерватория за човешки права, Асаад е обезглавен пред десеки хора на площада пред градския музей.
Според Амр ал-Азм, който е отговарял за лабораториите по наука и консервация, Асаад е бил незаменим учен и е участвал в ранните разкопки на Палмира и реставрацията на части от града. По думите му е невъзможно да пишеш нещо на тема Палмира, без да споменеш Халед Асаад. "Както не можеш да говориш за египтология, без да споменеш Хауърд Картър", казва Азм.


"Има определено личностно измерение на знанието, което идва единствено от преживяното и е тясно свързано с него, а това вече загубихме завинаги", казва още той.


Преди градът да бъде превзет от "Ислямска държава", сирийските власти са преместили стотици древни статуи на сигурни локации от мерки за сигурност, за да не бъдат разрушени от джихадистите. Предполага се, че ИДИЛ са търсили експонати, които могат да бъдат местени, лесно могат да се продадат и не са регистрирани.
Именно Асаад е помагал за преместването им.


Палмира е процъфтявал като важно търговско средище по Пътя на коприната. Асаад е прекарал последните няколко десетилетия в работа с американски, германски и шведски археолози по разкопките и изучаването на 2 000 годишните руини на древния град - част от световното наследство на ЮНЕСКО.
Той е открил няколко древни гробници, пещери и византийско гробище в градината на музея на Палмира. Освен това е учил и арамейски - езикът, говорен в Палмира преди въздигането на исляма през седми век.


"Ал-Асаад беше съкровище за Сирия и света. Защо го убиха?", казва зет му Халил Харири. "Тяхната системна кампания иска да ни върне в праисторията, но няма да успеят".


През юни ИДИЛ разруши два древни храма в Палмира, които не са част от римското наследство, но които джихадистите приемат като езически и светотатствени.
ЮНЕСКО предупреди преди месец, че ИДИЛ плячкосват с индустриална скорост.


"Ислямска държава" използва унищожаването на древни места като Нимруд в Ирак като своя реклама, но казва малко за начина, по който откраднатите антики помагат за финансирането на дейността му.
Откраднатите артефакти са основно перо във финансирането на групировката, което възлиза на милиони долари, заедно с продажбите на нефт, обикновеното данъчно облагане и изнудването. Според експерти, ИДИЛ просто са приели вече съществуващия модел за плячкосване, който до 2014 година е използван от различни въоръжени групи или сирийския режим.


Първоначално ИДИЛ налага такса от 20% за хора, "лицензирани" в разкопките, по-късно започва да наема свои археолози, екипи и машини. Групировката започва да инвестира повече, след като коалицията, водена от САЩ, бомбардира нефтените полета и други цели на "Ислямска държава" и ИДИЛ започва да налага наказания за плячкосване без "лиценз".