Граждани инициират "Правосъдие за всеки" в деня на Съединението

Животът

27-08-2015, 16:03

Снимка:

judicialreports.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Дълбока съдебна реформа е целта на сдружението, което ще се учреди в Пловдив

Целта ни е ясна – дълбока реформа в съдебната система, която да доведе до по-бърз процес, по-справедливо досъдебно производство в прокуратурата, както и независимост на магистратите, съдии и прокурори от политически и корупционни влияния.

Това каза за предаването “12+3“ юристът Любомир Авджийски по повод учредяването на национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки", което ще се състои на 6 септември в Пловдив.

"Все още не знаем какво ще направят политиците, но нашата роля е да изискаме от тях възможно най-дълбока промяна, каквато трябва да се случи и да доведе до резултатите най-малкото на Румъния, която беше много по-назад от нас и по правосъдие, и по демократичност", каза младият юрист.

Според Авджийски, борбата за съдебната реформа няма да бъде кратка, но ако гражданското общество и съдийските и прокурорските организации не бъдат активни, тя никога няма да стане факт.

"Ще продължат да ни се замазват очите с някакви половинчати мерки, които определено не са тези, от които има нужда системата", предупреди той.

Авджийски заяви още, че част от стъпките, които инициативата предлага за промени в съдебната система и които са били отхвърлени, са именно основният проблем на т. нар. "исторически компромис".

"Този исторически компромис е едно "прецакване" на гражданското общество, тъй като онези политици, които го направиха, изглеждаха малко по-мотивирани да има сериозна реформа в съдебната власт, но в края на краищата поради някакви конюнктурни съображения решиха да се отдръпнат назад", кътегоричен е юристът.

"Просто продължаваме битката отново за същите седем точки, но дали ще минат тази есен, или дали ще има нужда от по-голямо популяризиране на това какви трябва да са стъпките за реформа и защо тези, които се правят сега, не са достатъчни, така че по-голяма част от обществото да се ангажира и да направи натиск към политиците, не мога да кажа", допълни юристът. И изрази надежда, че в бъдеще гражданското общество в страната ще дозрее, и ще поиска по-сериозно промени в съдебната система.