Премиерът провери здравната реформа в действие

Мисия София

07-09-2015, 15:04

Снимка:

offnews.bg

Автор:

sofia.utre.bg

Всичко от Автора

Посети новия лъчетерапевтичен център, който ще заработи през декември

"Разстроих се от това, което лекарите ми разказаха, от страданията на българите". Това сподели премиерът Бойко Борисов. Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и здравния министър д-р Петър Москов той провери работата по новия лъчетерапевтичен център в столицата. Това е пример как здравната реформа се прилага, коментира министър-председателят.

От началото на декември онкоболните ще се лекуват в София с два нови мултимодални линейни ускорителя. По думите на министър Москов така листата на чакащите ще изчезне до март.

С досегашната апаратура са се лекували по 3000 пациенти годишно. Новите ускорители са по-мощни, ще осигуряват качествена терапия за по-малко време и така ще се увеличи броят на лекуваните пациенти.
Предвижда се до края на годината да има нова апаратура за онколечение и в Пловдив, Плевен и Велико Търново. "Здравният закон трябва да бъде скоро приет“, коментира Борисов. "Текстовете за комплексността на предлаганото у нас лечение ще се прецизират", каза на свой ред д-р Москов.

По-рано днес премиерът Борисов участва и в откриването на новия център на Институт "Конфуций" към Софийския университет "Св. Климент Охридски“. На церемонията присъстваха преподаватели, общественици и политически фигури от България и Китай.
Институтът, който е част от международната мрежа от културни институти, предоставя платформа за реализиране на образователни, научни и културни проекти, свързани с Китай.

"Доволен съм, че въпреки дългите преговори, които се водеха по отношение на сградите, това място вече е предоставено на института и може да се ползва. С този център се прави огромна стъпка към подпомагането на бизнеса и на междукултурните отношения между България и Китай. Успяхме да изпълним ангажимента си сградата да бъде максимално достъпна. В новата база са обособени специализирани помещения – учебни зали, фонетични кабинети, кабинети, библиотека с читалня, изложбена зала, мултифункционална конферентна зала и театрална зали", заяви министър-председателят.