Матурата ще се държи на модули заради измамите

Най-доброто от печата

15-09-2015, 06:02

Снимка:

manager.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Първолаците и четвъртокласниците ще учат по преработени учебници

Учениците, които завършват средното си образование през май 2016 г., ще държат матури по нови правила. В просветното министерство вече се обсъжда идеята държавните зрелостни изпити да бъдат разделени на модули по подобие на националното външно оценяване за седмокласниците, за да се пресече порочната практика на изнасяне на тестовете. Учебно-изпитната програма обаче няма да се променя. Това съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева в навечерието на новата учебна година.

В момента целият тест се дава на учениците в началото на изпита, поради което е възможно изнасянето му извън училище и изпращане на верните отговори чрез есемес. За да прекъснат измамите, от МОН възнамеряват да дават въпросите на части, като всяка следваща се представя на децата, след като е решена първата. Така например матурата по български език и литература вероятно ще бъде разделена на 3 модула. Обмисля се първият да е със затворени въпроси - такива, които изискват заграждане на верния отговор. След време - например един час след като учениците са приключили с тази част, ще им се даде втора порция от отворени въпроси, изискващи написване на верния отговор от самия ученик. Третият модул ще е написване на текст.

Втората матура, която е по предмет по избор, също ще може да се раздели на два модула, тъй като по различните предмети има и отворени, и затворени въпроси. Работна група към МОН тепърва ще решава по колко време ще имат зрелостниците за всеки модул. Общото времетраене на матурата обаче ще си остане 4 часа. Преди месеци имаше идея времето за зрелостните изпити да се намали, но явно от министерството не смятат поне засега да го съкращават.

Сред другите идеи за затягане на контрола около матурите са даване на възможност на родителите да следят на камери процеса в самия ден на изпита, както и сформиране на специални комисии във всяко школо, което обаче би свалило отговорността от директорите при евентуални нарушения.

Обмисля се и идеята броят на децата в паралелките да се намали, за да може и тези с по-малко ученици да са легитимни, съобщи просветният министър Тодор Танев. По думите му мярката ще е част от борбата срещу фиктивните ученици, които източват бюджета. Промяна очаква и първолаците - те ще учат по преработен буквар, както и четвъртокласниците, които ще имат нов учебник по "Човек и общество". Промените обаче били само за отстраняване на фактологични грешки. Учителите пък ще получат увеличение на заплатите си не от 1 октомври, както се очакваше, а евентуално от 1 ноември. По-високи възнаграждения ще има и за непедагогическите специалисти, но скокът няма да е еднакъв за всички.

 ГОТОВНОСТ

64 841 деца ще прекрачат за първи път училищния праг днес. Това е с около 2500 по-малко от миналата година. В София първолаците ще са около 11 хиляди, приблизително колкото и м.г. Общо учениците през 2015/2016 ще са 757 хил., като ще учат в 2564 училища. 57 от школата няма да успеят да завършат започналите ремонти, но те няма да попречат на учебния процес, увериха от МОН.