Здравните лимите ще ни превърнат в медалисти по смъртност

Общество

18-09-2015, 17:32

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обявиха браншовици на форум за проблемите в сектора

Не на лимитите, обединиха се съсловни организации от сектор "Здравеопазване". Те изразиха опасения, че ако продължим с реформите, ще станем медалисти по смъртност, след като сега сме на шесто място по този мрачен показател, предаде нюз.бг.


Браншови организации обсъдиха на здравен форум проблемите в сектора и достигнаха до консенсуса, че начинът, по който се осъществяват реформите, няма да доведе до добър резултат.


Шефът на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров изтъкна, че на системата трябва да се гледа като на бизнес модел, вид пазар, който се регулира от търсенето и предлагането на здравни услуги, а не като на административна система.


Той представи декларация с призив към управляващите да отменят незабавно здравните лимити и да разплатят на болниците цялата изработена дейност. Не на административните ограничения и принудителните сливания, настоява декларацията.


Браншовите организации искат отново да се върнем на принципа финансирането да следва пациента и самият той на база удовлетвореност от услугата да определя успеха на лечебното заведение.


Появиха се болници, които връщат пациенти, защото надлимитната дейност не се плаща, алармира шефът на сдружението на частните болници д-р Явор Дренски.


Пациентски организации пък призоваха за повече пари за здраве, по-висока събираемост на здравните осигуровки и тяхното увеличаване като стойност за групите, за които плаща държавата.


Как се слагат лимити на животите на хората, поиска да знае и председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. Той е категорично против надлимитната дейност да не се плаща, след като хората са потърсили помощ и тя им е оказана.


31 милиона лева към края на юли е дефицитът на лечебните заведения от надлимитна дейност, изчисли той. По думите му на места в София, Плевен, Монтана, Враца не се плаща и спешна дейност.


До края на годината този дефицит ще скочи на 60 милиона лева, притеснен е Грозев.