Реакция на гражданството спря замазването на културен паметник

Мисия Пловдив

29-09-2015, 15:55

Снимка:

podtepeto.com

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Академията за изкуство сама обезобрази вековните каменни колони на сградата си

Мазилката, с която бяха запечатани и обезобразени вековните каменни колони на репетиционната сграда на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство АМТИИ на улица "Съборна" в Пловдив, е била свалена от дюлгерите, предаде Под тепето.

Това е станало след силната реакция срещу действията на ВУЗ-а и абсурдния ремонт на сградата. Циганска бригада започна да "опакова" автентичните четири колони на архитектурния шедьовър на градоустроителя на Пловдив Йозеф Шнитер.

Малко по-късно обаче от Академията явно са осъзнали каква грешка са направили и мазилката е била свалена, вероятно с пясъкоструйка. Въпреки това архитектурната общност продължава да се възмущава от това, което направи ръководството на университета и вероятно ще подаде сигнал до Министерството на културата. Потресена е и внучката на Йозеф Шнитер - Мария Шнитер.

"Ужасно е. Не мога да повярвам, че академия по изкуствата направи това. Защото очевидно не е било заради укрепване. Просто някои е решил да си "разкраси" този паметник на културата. Дядовите къщи седят, не падат. Мъчно ми е, като гледам как някои хора се упражняват по тях.

Жалкото в тази ситуация е, че става въпрос за институция, която се занимават с култура и културно наследство. Ако хората там не знаят какво правят, не знам кой трябва да им каже. Вместо те да вървят и да дават пример, правят щуротии", коментира пред изданието Мария Шнитер.

Тя се удивлява и защо се изтръгва старата автентична дървена дограма от такива сгради, като на нейно място се поставя евтино ПВЦ. "Чудя се дали отново някой не усвоява едни пари", завършва тя.

През 2012 година на площад "Независимост" в Пловдив бе открит паметник на Йозеф Шнитер.