Родителите недоволстват от семейната ни политика

Общество

05-10-2015, 18:23

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

59% искат по-дълго платено майчинство, 30% не харесват грижите в ясли и градини

По-голямата част от родителите дават отрицателна оценка на ефективността на държавната политика за подкрепа на семействата в България - 91% от всички. Това сочи проучване за нагласите към семейната политика в България, проведено от БАН. Според 59 на 100 от родителите платеното майчинство трябва да бъде колкото се може по-дълго, за да може майката да се грижи за детето си по-дълъг период от време.


За повечето родители недостига на детски заведения и некачествената грижа, предлагана от тях, ограничават избора им дали да останат вкъщи или да се върнат по-рано на работа. Според 70% от интервюираните всички деца трябва да получават детски надбавки, независимо от доходите на семействата им. Близо 90 на 100 от анкетираните не са съгласни, че детските надбавки трябва да се получават само за първо и второ дете, а за трето и следващо - не. Над 30% от анкетираните поставят слаба или средна оценка на грижата за децата в ясли и детски градини.


Родителите биха искали гъвкаво работно време, за да се грижат за малките си деца или възможност за родителски кооперативи като алтернативна форма за грижи за деца. Сред другите им желания са безплатни учебници и лекарства, безплатен обяд в училище, по-добри занимални за деца от I-IV клас.