Парче от Берлинската стена влиза в Щатски музей на дипломацията

Свят

08-10-2015, 10:27

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Подписано е от ключови световни лидери

В сградата на Държавния департамент на САЩ бе доставено парче от Берлинската стена, което ще бъде изложено като експонат в бъдещия музей на американската дипломация.
В тържествената церемония участваха американският държавен секретар Джон Кери и президентът на Германия Йоахим Гаук, предаде ТАСС, цитиран от БТА.


Американският държавен секретар каза, че приемайки този "уникален символ", САЩ също така "отдават дължимото на солидните партньорски отношения между две велики държави".
Почти 26 години изминаха от деня, в който смели хора от двете страни разрушиха стената. Днес части от нея може да бъдат намерени във всеки край на земното кълбо, като се започне от Австралия и Аржентина и се стигне до Канада и Южна Корея, отбеляза Кери.


На парчето са се подписали лидери, изиграли ключова роля за събарянето на стената. Там са подписите на президентите Джордж Хърбърт Уокър Буш и Михаил Горбачов, на президента на Полша Лех Валенса и на бившия държавен секретар Джеймс Бейкър. На парчето от стената се е подписала също канцлерката Ангела Меркел, бившият канцлер Хелмут Кол и други.


Берлинската стена бе издигната по границата между Западна и Източна Германия в протежение на 155 км, от които 43,1 км на територията на Берлин. Строителството й започва през 1961 г. Според някои оценки при опити да я прескочат са загинали най-малко 136 души. През ноември 1989 г. стената бе съборена.