Не е установена самоличността на убития афганистанец, групата е "изключително хомогенна"

Крими

16-10-2015, 10:41

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бежанец умря от задушаване, скрит в куфар

Костов: Съотношението между мигранти и полицаи е било 54 срещу 3-ма

На извънреден брифинг, даден от главния секретар на МВР Георги Костов и окръжния прокурар на Бургас Калина Чапкънова беше оповестено, че 54 млади мъже „в добра спортна форма” са задържани след сблъсъка между нелегални имигранти и гранични полицаи край Средец тази нощ, при който загина един чужденец. 
Все още не е установена самоличността на убития, тъй като всички арестувани са без документи и единствено са посочили, че са от Афганистан. Групата е била спряна, след като е било повикано подкрепление. Инцидентът стана около 22:00 часа вчера под мост при разклона за село Дюлево.
На този етап няма задържани каналджии, но разследващите не изключват възможността трафиканти да се опитват да се прикрият сред мигрантите.
„Мястото, през което са проникнали, е силно гориста местност. То се охранява от нашата интегрирана система, пробивът е регистриран. Поводът нашите служители да са там е точно пробивът в нашата интегрирана система. Точно затова строим оградното съоръжение”, посочи началникът на професионалното ръководство в МВР.
Той отново повтори тезата, че до прострелването на един от чужденците се е стигнало при стрелба във въздуха и рикошет. По думите му патрулът е бил съставен от дългогодишни служители на МВР, като спусъкът е натиснал граничен полицай. Прокурор Чапкънова уточни, че той не е задържан.
Тя допълни, че в хода на извършените до момента огледи са иззети пистолет, пълнител със 7 патрона при вместимост 8, раница, вероятно принадлежала на починалия, както и два мобилни телефона.
Костов посочи, че няма данни имигрантите да са били въоръжени, „но съотношението на силите е трима служители на МВР срещу над 50 нарушители”. По думите му „групата е изключително голяма и хомогенна” и силно се различава от тези през лятото, в които е имало и жени и деца.
Главният секретар посочи, че тепърва ще се прави оценка дали навлизането на такива хомогенни групи представлява риск за националната сигурност. Георги Костов изрази мнение, че вероятно става въпрос за икономически имигранти, но в беседите със задържаните ще участват и агенти на ДАНС, стана ясно от пресконференцията, предавана директно по бТВ.