Винопроизводители: Лишават ни от евросредства

Портфейл

20-10-2015, 17:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Секторът се кани да сезира Европейската комисия, държавата го ощетявала

Държавата лишавала производителите на вино от европейски средства за инвестиции. Това ставало чрез наредба, обвиха на пресконференция от сектора, цитирани от БНР.


Ставало дума за 270 млн. евро, които по Програмата за развитие на селските райони са предвидени за преработка на земеделска продукция. Европейската комисия може да бъде сезирана относно преценката, която е направена от страна на България, когато са формулирани приоритетите на програмата.


Председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев обяви, че участват в състезание с предрешен край. Той обясни, че критериите за оценка на проектите се оказват определящи. Винарският сектор обаче не бил определен от държавата като чувствителен сектор. Това означавало, че няма да може да събере максималния брой точки.


По думите на Радослав Радев независимо, че винопроизводителите могат формално да кандидатстват и да получат финансиране на проектите си, на практика вероятността е много малка да бъде одобрен винарски проект. В сектора имало финансови дефицити и затова от бранша използвали всяка възможност за подпомагане, допълни Радев.


Регистрираните активни винарски предприятия са около 250 000. Около 24 000 са регистрираните гроздопроизводители. По време на кампания броят на заетите в бранша надхвърлял 200 000 души.
Винопроизводителите твърдят, че в сектора има и социален момент, тъй като се осигурява прехраната на много хора.