112 учебни заведения се включиха в схемата "Училищен плод"

Животът

01-11-2015, 08:10

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Доставките започват от 2 ноември и ще продължат до 31 май 2016 г.

112 учебни заведения от област Велико Търново са се включили в схема "Училищен плод" за учебната 2015/2016 . От нея ще се възползват 12 617 деца. Припомняме, че схемата обхваща деца от първа до подготвителна група на детските градини, както и децата от подготвителната група и учениците от І до IV клас в училищата.
За настоящата кампания по схемата за цялата страна са предвидени 14 млн. лева като на дете ще се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27,29 лева.
Доставките по схемата „Училищен плод” могат да започнат от понеделник, 2 ноември, и ще продължат до 31 май 2016 г. В този период децата ще получават пресни ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови. Качеството и грамажът на доставяните продукти ще се проверяват от екипите на Държавен фонд „Земеделие” и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Tази година плодовете и зеленчуците, с изключение на цитрусовите и бананите, ще се набавят от местни покупки и от местни пазари. Целта е да бъдат стимулирани българските производители.