Ген.Атанасов: Голям проблем е обучението на кадрите в МВР

Политика

06-11-2015, 11:11

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Горанов действа грубо с полицаите, провокира агресия, смята шефът на вътрешната комисия в НС

Председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов смята, че има голям проблем с обучението на кадрите в МВР - голяма част от тях не могат да използват оръжие, не знаят как се свалят дактилоскопични доказателства, което е много опасно. Атанасов изрази това мнение пред bTV. "Има много аспекти, които трябва да бъдат променени и не толкова съотношението между състава на улицата и чантаджиите. Проблемът е, че не знаят как да изпълняват служебните си задължения", каза Атанасов.


"По-голямата част от обществото не е доволно от работата на полицаите, аз не се притеснявам, че 10 000 души могат да напуснат МВР - може наистина пък да се направят реформи така. От друга страна обаче Атанасов каза, че реформа не се прави както сега. "Не е редно така грубо министърът на финансите да прави реформата. Горанов провокира тази агресия у полицаите", поясни генералът. "С това, което предлага, финансовият министър, няма да направи никакви реформи. Той какво очаква - да намали заплатите на служителите и да постигне ефективност?", недоумява Атанасов.


"Полицаите не могат да получат обществена подкрепа за това, което правят, така че не виждам как ще предизвикат дестабилизация", каза още Атанасов. Според него няма да е чак такъв голям проблем, ако служителите на сектор "Сигурност", които смятат да напуснат за да си вземат премиите, да го направят.
Според него е трябвало да има пълноценно обществено обсъждане преди изборите. Атанасов твърдо застана зад оставането на 20-те заплати за полицаите при пенсиониране, но съобразно с това дали служителите са били оперативни и дали са излагали живота си на риск.


Относно твърденията от вчера на бившия ковчежник на ДСБ, че се е лъгало относно парите на десницата в КТБ, депутатът от РБ реагира остро: "Ще го изпратя г-н Войнов на прокурор, разбирате ли?". За лидера на ДПС пък, който каза: "РБ да са му халал и хак на Борисов", генералът заяви: "Местан изчака няколко дни и все пак прояви слабост. Не бива обаче да се избиват комплекси по този начин. ДПС означавало – Догано-Пеевски Сарай. Ще се налага в един бъдещ момент да му помагаме на този човек (Лютви Местан, б.р.) за демокрацията в страната", добави още реформаторът.