Дядо Николай: Посрещнаха Вартоломей I като държавен глава и папа, а той не е

Животът

12-11-2015, 14:49

Снимка:

novinar.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Владиката негодува за скорошната визита в сайта на Пловдивската митрополия

Вселенският патриарх не е нито държавен глава, нито "папа" на Източната църква, а така го посрещнаха, казва пловдивският митрополит Николай. През 2010 година Вселенският патриарх Вартоломей I посети Пловдив по покана на пловдивския митрополит Николай. При скорошната му визита в София, която остави горчив вкус у всички, митрополит Николай не присъства. Днес обаче той обяви своята официална позиция по случилото се в сайта на Пловдивската митрополия.


"Защо едно посещение, което трябваше да бъде свидетелство на братската любов в Христа между архипастири на Православната църква, празник на вярата и пример за солидарността на православния свят, се превърна в причина за толкова дрязги и нелицеприятни коментари", пита в изложението си митрополит Николай. И дава отговор с няколко акцента. Като начало, той определя визитата на Вселенския патриарх в София като прибързана и предизвикана от светски кръгове, в чиито намерения вижда не толкова духовни, колкото политически цели. Според митрополит Николай, Българската православна църква и Българският патриарх Неофит са били буквално подложени на натиск да отправят задължителната в такива случаи канонична покана, без каквато никой представител на православна или християнска църква не би стъпил в България.


"Българската Православна Църква беше принудена, включително медийно, да отправи покана за едно посещение, за което ние изначално знаехме, че не е подготвено както трябва. Както и знаехме, че в момента между Българската Православна Църква и Вселенската Патриаршия има някои открити въпроси, за чието отстраняване е необходимо малко време, такт и спокойствие. И на първо място междуцърковен диалог, в който, заради неговите възможни международно-правни измерения, в никакъв случай не трябва да бъде ангажирана светската власт," се казва в позицията, а по-надолу се изясняват и спорните въпроси.


За спорните, неуредени въпроси е информирана и канцеларията на президента, но очевидно писмото е пренебрегнато. "За съществуването на тези открити въпроси Светият Синод беше надлежно информиран от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, в негов доклад, по повод официалната среща с патриарх Вартоломей по решение на Св. Синод на БПЦ-БП на 30 юли т.г. - се казва в позицията - "Според Патриарх Вартоломей, ако БПЦ не вземе в най-скоро време сериозно решение по въпросите с паметника на екзарх Антим и титулуването на епископ Евлогий, изпращайки свое ясно решение в Константинопол, ще е напълно вероятно да бъде преразгледано от негова страна и предстоящето му посещение в София, както и установяването на забрана от страна на Вселенската патриаршия за бъдещето посещение и служение на български архиереи на нейна територия, до решаването на въпросите от наша страна”.


На второ място, посочва Пловдивският митрополит Николай, Вселенският патриарх бе третиран едва ли не като държавен глава, какъвто той не е. В медиите той често бива наричан "папата" на Източната църква или "Главата на Православието". Това показва едно дълбоко неразбиране, обяснява митрополит Николай - Архиепископът на Константинопол по древно канонично правило има "първенство на чест" и е "пръв между равни", което не му дава в църквата никакви права повече от правата, които има всеки православен патриарх. Постоянно срещан проблем у нас е дълбоко вкорененото у някои светски лица убеждение, че те по-добре от Българската Православна църква знаят как трябва да се води междуцърковният и междурелигиозен диалог, казва още митрополит Николай. "Хора, които считат себе си призвани да "раздвижат" БПЦ, да я "отворят към света" и особено пък да й "посредничат" при установяването на дружески отношения с църкви, с които тя е в братско общение от 1150 години насам.


Вижда се, че всяко светско "раздвижване" на междуцърковните отношения може да доведе до откриване на междудържавни въпроси, чиито характер и последици могат да бъдат много по-сериозни, отколкото ентусиазираните сторонници на междуцърковните диалози могат да предвидят". В така изразената си позиция, митрополит Николай отдава дължимото на министър- председателя, който, "виждайки измеренията на очерталия се проблем, чисто и просто прекрати и преустанови светските ангажименти на Патриарх Вартоломей по време на визитата му в София".


Крайно време е нашата държава да се научи на малко себеуважение. Което предполага включително и наличието на известно уважение към родната ни Православна църква – Българската Патриаршия – включващо впрочем третирането на нейните патриарх и архиереи като равни на абсолютно всички, подчертавам – всички без изключение патриарси и архиереи по света. В противен случай не можем да се сърдим на някой, който ни е засвидетелствал неуважение, защото той просто е видял, че ние не уважаваме себе си. Ако към посещението на един духовник се пристъпва със светски политически цели, няма как да се получи друго освен политически проблем. До това води подмяната на духа на едно такова събитие, се казва още в позицията на пловдивския митрополит Николай.