Ето защо тялото ви е невероятно!

Животът

14-11-2015, 16:38

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Стомашната киселина може да разтвори дори метал

Тялото ви е създадено от множество атоми. Около 7 окталиона (7,000,000,000,000,000,000,000,000,000), ако трябва да бъдем по-точни. Те съставляват близо 37-те трилиона клетки в тялото ви, които са много по-млади, отколкото вероятно предполагате. Онези в стомаха ви се регенерират на всеки 5 дни. Това е съвсем нормално на фона на факта, че стомашната киселина може да разтвори дори метал.

Външният слой на кожата, наречен епидермис, пък се мени на всеки 2-4 седмици. Т.е. след една година ще сте се отървали от близо 0.7 кг мъртва кожа. Само някои клетки са с вас през целия ви живот. А именно – тези във вътрешната леща на окото ви, мускулните клетки на сърцето и невроните на церебралния кортекс в мозъка. Последните до голяма степен са отговорни за вашата памет.
Като стана дума за мозък, макар и да ви изглежда мъничък, всички тези бръчки по него не са случайни. Ако ги изгладите, той ще достигне размера на калъфка за възглавница. Това е особено добре за трилионите нерви, захранващи вашата памет. Всъщност, изследвания показват, че след като видят 2500 изображения само за 3 секунди, участниците могат да заявят с 92 процента точност дали са видели дадена снимка.
Не вярвате на очите си? Може би това е така, тъй като прекарвате 10 процента от деня в мигане. Очите ви обаче могат да различат между 2.3 и 7.5 милиона цветове. Носът ви пък е способен да разпознае 1 трилиона различни миризми. Що се отнася до пръстите ви – те могат да усетят грапавини до 13 нанометра (или 7500 пъти по-малко от диаметъра на човешкия косъм). Смятате, че кутрето ви е безполезно? Без него ще загубите 50 процента от силата на ръцете си. Да, показалецът и средният пръст са ключови при захващането на предмети (заедно с палеца). Силата ви обаче идва от безименния и кутрето.
А сега, стиснете двете си ръце една в друга. Горе-долу това е размерът на вашето сърце. То бие по около 100 хил. пъти на ден и изпомпва 5.5 литра на минута (или 3 милиона на година). Ако доживеете до 75-годишна възраст, сърцето ви ще е запълнило 90 басейна с олимпийски размери.
Когато животът ни най-накрая приключи, тялото ни започва да се разлага 4 минути след смъртта. Този процес е известен като самоасимилация. При него ензимите и бактериите ви поглъщат. Всъщност, между 1.3 и 2.2 кг от тялото ви са бактерии. Само в една не особено чиста уста върху всеки един зъб могат да се развият между 100 млн. и 1 млрд. бактерии. А сега си представете всичко това върху 32 зъба. Това означава, че някои от нас може би имат повече бактерии в устата си, отколкото хора по света.
Ако от цялата тази информация краката ви започват да се подкосяват, не се притеснявайте – костите ви са изключително здрави. Тестове за сила на компресията са установили, че върху костта на 83-килограмов човек могат да застанат цели 16 хил. души, без тя да се скърши. Що се отнася до косите на нашите предци, можем да извлечем ДНК-то от тях и да научим повече за миналото. А ако вземем цялото ваше ДНК от тялото ви и го разпънем, то ще се разпростре на около 16 млрд. км или от тук до Плутон.