Проследяваме изгубените си вещи чрез смартфоните си

Иновативната технология бе представена в Сан Франциско

Френската технологична компания „Уистики" представи начин, с който да локализираме изгубени вещи на екрана на смартофона си. Решението на компанията са малки плочки-чипове, които могат да бъдат прикрепяни към всичко - връзка ключове, портмоне и други. Плочките излъчват Bluetooth сигнал, който бива приеман от приложение за Apple и Android смартфони.

Съответно местоположението на вещите е видимо на дисплея на телефона, стига те да се намират в радиус от 100 метра от мобилното устройство. Иновативната технология бе представена в Сан Франциско от Бруно Ласато, един от тримата братя, които стоят зад компанията „Уистики", основана миналата година. На пресконференцията той демонстрира още няколко устройства, включително плочка във форма на медальон за кучешка каишка. Плочките могат да бъдат поръчани предварително чрез платформата за групово финансиране Indiegogo, като по този начин потребителите подпомагат пряко тяхната разработка и производство. Доставките трябва да започнат през Март 2016г.

Малките плочки са създадени от компанията съвместно с известния дизайнер Филип Старк, който е проетирал дизайна на яхтата на покойния създател на Apple Стив Джобс, на интериора на прочути тузарски хотели и ресторанти, както и по-обикновени вещи като мебели и термометри. Оказва се, че Старк също би имал нужда от съвместното му изобретение с „Уистики", след като изгуби паспорта си в Еквадор и не можа да бъде на представянето в Сан Франциско.