Да направим нови структури и програми за изразходването на евросредства, иска Калфин

Политика

17-11-2015, 13:06

Снимка:

clubz.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Той се похвали, че има добро намаление на безработните и добро увеличение на работещите

Европейските фондове ни дават уникална възможност, която няма как да ползваме с бюджетните средства по начина, по който е подреден бюджетът ни в момента. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на дискусията "Деветте пътя към еврофондовете“, посветена на възможностите, които предоставя ОП "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. на бизнеса и общините у нас, предаде БГНЕС.


Според Калфин страната ни вече е минала етапа, в който европейските фондове бяха просто източник на повече средства за икономиката, които да влязат в държавата по някакъв начин. "Европейските фондове ни дават една уникална възможност, която няма как да ползваме с бюджетните средства по начина, по който е подреден бюджетът в момента. Трябва да направим нови структури, да тестваме нови програми, да бъдем максимално креативни по отношение на това как най-ефективно можем да изразходваме евросредства", заключи Калфин.


Той подчерта, че трябва да се изработват подходящите политики, които да се инвестират, след което проектите да поемат самостоятелно без подкрепата на фондовете. Миналият програмен период ни научи на доста уроци в това отношение, убеден в вицепремиерът. Той припомни, че бюджетът на Министерство на труда и социалните политики за 2016 г. е 1,109 млрд. лв. Приоритет остават пазарът на труда и социалното включване.


В областта на пазара на труда Калфин се похвали, че има добро намаление на безработните и добро увеличение на работещите. "Надминахме прогнозите, които бяха направени през тази година. Проблемът е оттатък статистиката. Факт е, че в България се създава една група граждани, които се маргинализират, които не проявяват интерес към пазара на труда или нямат възможност да се включат в него. Ние като общество не можем да допуснем това нещо. Работата ни е да вкараме тези хора обратно в трудовия пазар”, допълни Ивайло Калфин.


Министърът на труда е категоричен, че няма как ръководеното от него ведомство да замени образователната система по отношение на социалното включване, но призна, че проблеми с качеството на образование у нас има. "Много е трудно да предложиш на някого трудова квалификация, когато липсва основно образование. Това, което може да направим с ОП "Човешки ресурси” (ОПЧР) е да надградим това, което е в образователната система и да приближим пазара на труда до това, от което имат нужда работодателите”, допълни Калфин.


Той припомни, че за отминалия програмен период-2007-2013 г. целта е ОПЧР да приключи със 100% усвояемост на средствата и минимални финансови корекции. 2,136 млрд. лв., пък е бюджетът на програмата за новия програмен период до 2020 г. Калфин съобщи, че към момента са отворени 15 процедури по новата програма на обща стойност над 558 млн. лв., като вече са стартирали и плащания по нея на стойност 28,5 млн. лв. Вицепремиерът поясни, че по другата оперативна програма, която управлява министерството - Фонд за подпомагане на най-бедните се доставя храна за най-бедните и се финансират обществени трапезарии. Чрез нея има възможност трапезариите за социално слаби да обхванат повече хора и да станат целогодишни.