Съдът проверява дали има пловдивчани, гласували два пъти на балотажа

Мисия Пловдив

17-11-2015, 15:46

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Делото за касиране на изборите за кмет продължава в четвъртък

Административният съд в Пловдив поиска от дирекция ГРАО да предостави списък с имената на избирателите, дописани под черта в протоколите на втория тур на местните избори. По този начин ще се провери има ли хора, упражнили два пъти правото си на глас – по местоживеене и със заявление от полицията.


Делото е по жалба на "Коалиция за Славчо Атанасов" с искане за касиране на изборите за кмет на Пловдив. На балотажа Славчо Атанасов загуби от Иван Тотев с разлика от 1416 гласа.
Над 1100 са гласувалите под черта в списъците избиратели. Отделно има над 2200 недействителни бюлетини – изтъкват жалбоподателите.


"В секция номер 8 в район "Тракия" протоколът е подписан само от 4-ма от общо 7-членната секционна избирателна комисия и това го превръща в документ с невярно съдържание. Това ни дава достатъчно основание да искаме касиране на целия вот с оглед на малката разлика в гласовете на двамата кандидати за кмет на общината", изтъкна адвокат Емил Василев, представител на жалбоподателите, цинитиран от Радио Пловдив, който добави като доказателствен материал още множество сигнали на нарушаване на изборния процес.


Представители на Общинската избирателна комисия заявиха, че този протокол е изготвен в изборната нощ заради неугледния вид на оригинала, в който имало много поправки. "Направили сме това с изричното указание на ЦИК", подчертаха от ОИК.


Съдът бе категоричен, че в съдебна зала бюлетини няма да се броят. Делото ще продължи в четвъртък, 19 ноември от 15:30 часа. За същия ден, но в по-ранен час, е насрочено и делото за касиране на изборите за районен кмет в "Тракия". Докладчик и по двете дела е съдия Стоил Ботев.