Тече разследване за аварийното нощно кацане на Летище Пловдив

Мисия Пловдив

23-11-2015, 14:28

Снимка:

БНТ

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

То няма да се затваря, а ще му се търси сериозен концесионер, обяви кметът Тотев

Трябва да бъде извършено задълбочено разследване по случая с пренасочените на летище Пловдив два самолета на авиокомпания Wizz Air, които заради силния вятър не успяха да кацнат в столицата - това заяви директорът на пловдивското летище Владимир Щърбанов, циниран от БНР. Той припомни, че от няколко месеца летище Пловдив работи само на дневен режим и подчерта, че спешно повиканите през нощта екипи са реагирали по възможно най-бързия начин.


Пътниците от двата самолета, сред които и деца, се наложи да престоят на летището часове наред, докато бъдат придвижени от пистата, както и да бъдат обработени документите им. Според Владимир Щърбанов случилото се е сериозно нарушение – кацане на неоторизирано лещите. По думите му обяснението за този случай трябва да е първо на авиокомпанията, планирала полетите. След този инцидент трябва да бъдат направени съответните анализи, допълни Владимир Щърбанов, но преди това е необходимо да приключи разследването.


Решението, двата самолета да кацнат на летище Пловдив в събота през нощта, е на самoлетната компания. Според неофициалните данни, нискотарифната авиокомпания е имала информация, че летище Пловдив не работи, но въпреки това екипажът е предприел план на полета, който предвижда кацане на пловдивския аеропорт. Самолетите на Wizz Air от Дубай и Валенсия са пренасочени по искане на самата компания, която има право да избере къде да ги приземи при аварийни обстоятелства, обясниха пред Дарик запознати.


Предполага се, че са кацнали в Пловдив, за да спестят разходи, тъй като в същото време, заради лошите метеорологични условия над София, самолети на Луфтханза са пренасочили полетите си до летището в Букурещ.


Започнало е разследване от специализираното звено към Министерство на транспорта, което трябва да изясни обстоятелствата около аварийната ситуация, потвърдиха за Дарик от ведомството на министър Ивайло Московски. От там обаче отказаха коментар по случая, тъй като с официална позиция за инцидента трябва да излязат от Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (ДП РВД).
Докладът от разследването ще бъде предаден на Международната организация за гражданска авиация ИКАО.


Начинът на работа на Летище Пловдив явно не е най-добрият и когато имаме аварийна ситуация се случва нещо, което хвърля петно на региона. Това заяви междувременно кметът Иван Тотев по повод случая. Тотев е категоричен, че по възможно най-бързия начин трябва да се търси сериозен концесионер на аеропорта, като всички трябва да положат усилия в тази посока. Той бе категоричен, че летището ще продължи да работи и не може да има съмнения, че то ще бъде затворено или закрито.


До няколко дни кметът ще се срещне с директора на летището Владимир Щърбанов, за да получи повече информация за настоящата ситуация. Тотев припомни, че само през миналата година местната администрация е превела около 400 хил. лева във Фонда за развитие на Летище Пловдив, в който членуват още 10 общини.