Пловдив кандидатства с Голямата базилика за вписване в ЮНЕСКО

Мисия Пловдив

26-11-2015, 14:08

Снимка:

gradat.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Общината ще задели допълнителни средства, за да бъде разкрита цялостно

Пловдив ще кандидатства за вписване на Голямата раннохристиянска базилика в ЮНЕСКО. Надеждите са това да стане през 2019 г., когато градът ще е европейска столица на културата, заяви кметът инж. Иван Тотев пред участниците в 7-мата международна туристическа среща. На форума присъстват над 150 представители на туристическия бранш от 17 държави. Тотев отбеляза, че всяка година градът на тепетата представя нови атракции пред гостите си и бележи устойчив ръст на туризма.


През т.г. той ще е 6%, а с 8% са се увеличили нощувките. Над 850 000 души са разгледали  досега Стария град, което го прави най-посещаваният туристически обект в България. От догодина започват разкопки на Небеттепе и ще бъдат разширени проучванията на Голямата базилика, в която бяха открити уникални мозайки. "Намеренията ни са да я разкрием цялата. За тази цел общината ще задели допълнително средства", добави Тотев.


Зам.-кметът по културата Стефан Стоянов информира, че от фондация "Америка за България" са наели експерти, които ще се заемат със задачата, за чието осъществяване ще бъдат нужни няколко години. През 2016-та се планира разширяване на обема на разкопките на базиликата, които продължават и в момента, като дори се предвижда да бъде затворен пътят до античния обект.


Разкопките и реставрацията на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив започнаха през месец май. Близо 2000 кв.м мозайки от Епископската базилика се очаква да бъдат възстановени и показани в модерна сграда. Проектът е на стойност 4,9 млн. лева и се очаква до лятото на 2017 г. базиликата да отвори врати за посещения.


Тя е открита в началото на 80-те години при строежа на пътния възел под сградата на Централанатa поща. Запазени са уникално красиви мозайки с изображения на птици, които ще бъдат експонирани на две нива в сградата, която предстои да бъде построена при изпълнението на прoекта. Голямата базилика датира от началото на V в. и ще бъде представена триизмерно в новия туристически обект. Самата сграда ще има вътрешен двор и покрив, който може да се ползва и като терен за различни събития.