Учени обясниха ерекцията по време на сън (18+)

Оказва се, че среднощната ерекция няма нищо общо с еротичните сънища

Сутрешната и нощната ерекция е явление характерно за всички представители на силния пол. Все още не е напълно ясно как и най-важното – за какво работи този "механизъм"?

Според учените, ерекцията проявяваща се при мъжете по време на сън е тясно свързана с фазата „бърз сън“. Този механизъм не е напълно изяснен, но е известно, че по време на тази фаза при мъжете се засилва мозъчната активност в област, наречена Варолиев мост. Това предизвиква поредица от реакции, включително освобождаването на азотен оксид от нервните влакна в пениса.

Докато всичко това се случва на сън, мъжът не е задължително да сънува съблазнителна сцена. При бебетата намиращи се в утробата, далеч от земните удоволствия, също се наблюдават „нощни ерекции“.

Според проучване, публикувано в списание Journal of Sexual Medicine, нощната ерекция е резултат от човешката еволюция. Учените смятат, че основната функция на нощните ерекции е насищането с кръв в пещеристите тела на пениса за снабдяване на тъканите с кислород. 

Това предотвратява развитието на фиброза, която е предпоставка за появата на еректилна дисфункция и импотентност. С други думи, мозъкът на мъжете, дава на пениса малко упражнения по време на сън, с цел профилактика.