Стивън Сегал стана сръбски гражданин с президентски указ

Посрещна новата година на площада в Белград с Лепа Брена

Холивудската знаменитост Стивън Сегал вече е гражданин на Сърбия, съобщи сръбската преса.

"Сегал Стивън Фредерик, роден на 10 април 1952 г., в американския щат Мичиган, гражданин на САЩ, получава гражданство на Република Сърбия", пише в излезлия в събота държавен вестник. Указът за гражданството е подписан от сръбския премиер Александър Вучич.

Актьорът е пристигнал в Сърбия преди няколко седмици заедно със съпругата, сина и тъщата си. Той е успял да се срещне с президента Томислав Николич и с премиера Александър Вучич.

С кмета на Белград Синиша Мали Стивън Сегал е договорил участие в новогодишните празненства на площада със своя блус бенд, където посрещнал Новата 2016 г. заедно с Лепа Брена.

Сегал посети сръбската столица и в края на ноември като посланик на фондацията "Изкуство, свобода, сила". Тогава той посети приют за деца и заяви, че ще отвори школа по айкидо в Сърбия. По време на престоя си актьорът дори проведе обучение със спец частите на министерството на вътрешните работи на Сърбия.

На срещата със сръбския президент и с премиера Стивън Сегал заявил, че ще направи всичко, за да рекламира по най-добър начин страната, която смята за своя нова родина,

"Сърбия преживя ужасна несправедливост в новата история, в САЩ все още съществуват предразсъдъци за сърбите и погрешни представи за събитията по време на деветдесетте години на миналия век", смята актьорът.

Той изразил желание да създаде филмова асоциация в Сърбия с цел да се привлекат инвестиции от филмовата индустрия.

"Икономиката в Сърбия отбелязва лек растеж за разлика от други европейски страни", смята легендарният актьор.

Макар да владее карате и джудо, Стивън Сегал е известен като майстор на айкидото, което показва в своите филми. Писател, продуцент, китарист и заместник-шериф, той се занимава с опазването на околната среда и е активист за правата на животните. Работил е като телохранител на много известни личности, а както се говори и за ЦРУ.

Пее кънтри, реге, блус и свири с момчетата от бившата група "Мъди уотърс", отбелязва белградският вестник.