Няма грип без висока температура-8 неизвестни факти за болестта

Общество

14-01-2016, 08:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Приемането на аспирин при грип може да доведе до смърт

Вирусът на грипа е един от най-разпространените, но в същото време и най-непознатите. Проверете какво не знаете за него – това ще ви помогне да се предпазите по-ефективно, съветва Mila.bg.
1. Няма грип без висока температура. Характерен признак на грипа е вдигането на температура – 38,5-39оС в първите часове на болестта. Ако нямате пемпература, по-скоро става дума за инфекция, предизвикана от други вируси.
2. При грипа няма хрема. В първите дни от заболяването обикновено носа е запушен, което е свързано с интоксикация на тялото и подуване на заразените тъкани, но няма отделяне на секрет. Чак след 3 – 4 дни може да се появи класическата хрема, прична за която е не вирус, а бактерии, които се възползват от временната слабост на организма.
3. При кихане и кашляне частични слюнка с вируса на грипа се разпрпстраняват със скорост 16 км/ч. Митът, че грипът се разпространява със скорост 180 км/ч вече е разбит от лекарите след множество проведени експерименти.
4. Вирусът на грипа може да се замрази, без да се увреди. При температура около 0 оС вирусът се съхранява приблизително до месец. Но обикновен сапун убива вируса на грипа веднага, а по същия начин действа и сушене на температура над 70 градуса С.
5. Банкнотите и пластмасовите магнитни карти са отлична среда за развитие на грипа – на тях той се съхранява повече от 2 седмици. Затова парите в някои държави се печатат на хартия с антисептични свойства, а в Япония ги перат в специални перални на 200 градуса С.
6. Най-добрата ваксина за кърмачетата са техните майки. Ако майката се разболее от грип, не бива да спира да кърми бебето. Антителата на майчиното мляко се предават на бебето по време на кърмене. Невъзможно е кърмеща майка да зарази бебето си с грип.
7. Таблетките срещу температура помагат на грипа да се разпространи в организма. Всъщност при нормална или леко повишена телесна температура вирусът се чувства най-добре. Затова не се препоръчва да се приемат лекарства за понижаване на температурата, ако тя не превишава 39 градуса С за възрастните и 38,5 градуса С за децата. Повишената температура помага на тялото да се справи с вредителите.
8. Приемането на аспирин при грип може да доведе до смърт, особено при децата. При съчетание от вирусна инфекция с ацетилсалитилова киселина, влизаща в състава на аспирина и някои други лекарства, може да се развие тежко състояние, познато като синдром на Рей.