Серия от експлозии разтърси Джакарта, има убити и ранени

14 терористи, сред които и камикадзета, организирали атаките в индонезийската столица

Серия от експлозии разтърси центъра на индонезийската столица Джакарта. Взривовете са били най-малко седем и са били последвани от стрелба. Има убити и ранени. Съобщава се за най-малко 7 жертви. Сред тях има и трима служители на полицията.


14 терористи, сред които и камикадзета, са организирали терористичните атаки в индонезийската столица Джакарта, съобщи ТАСС. Нови взривове са се чули в сградите на посолствата на Турция и Пакистан, съобщават местни медии. В момента по улиците на града се чуват престрелки, числото на полицията из града расте с всяка минута. Появиха се и танкове по улиците. Хората са помолени да не напускат домовете си, освен ако нямат особено важна работа. Появи се информация за това ,че шестима атентатори са се барикадирала в универсален магазин, недалеч от мястото на първия взрив - търговския център "Саринах", съобщи кореспонденът на БНР за Азия  Георги Джартов.


Според очевидци най-малко трима атентатори самоубийци са се самовзривили тази сутрин в кафене Старбъкс в центъра на Джакарта, докато двама нападатели атакували с огнестрелно оръжие полицейски пост в съседство, при което бил убит поне един полицай и поне трима били ранени.


Първата експлозия била последвана от престрелка между нападателите и полицията, която продължава вече часове наред. Очевидец разказва пред АП, че видял как поне петима нападатели влизат в кафенето Старбъкс, след което трима се взривяват един по един. После двама нападатели с пистолети влезли в съседния полицейски пост, откъдето се чула стрелба. Двама нападатели избягали по улицата, преследвани от полицаи. Около два часа по-късно друга експлозия избухна в кафене близо до Старбъкс, след като 25 полицаи го щурмували. Не е ясно дали експлозията е детонирана или атентатор се е самовзривил.


Експлозия последвана от стрелба избухна и пред търговския център Саринах и полицейски участък. В зоната има много луксозни хотели, офиси и посолства, включително на Франция. Останалите експлозии били в квартали, където са разположени посолствата на Турция и Пакистан. Според полицейски източници, цитирани от ТАСС нападателите са били поне 14, въоръжени с гранати и автоматично оръжие.


След серията от нападения срещу чужденци през последното десетилетие, индонезийските екстремисти насочиха своето насилие срещу вътрешните "врагове на исляма", най-вече срещу полицията през последните години. Агенция БГНЕС припомня, че през 2000-та година на остров Бали бе извършено терористично нападение срещу нощен клуб, при който загинаха 202-ма души, повечето от тях туристи. Последното голямо нападение срещу чужденци бе извършено през юли 2009-та година. Тогава бяха атакувани хотелите JW Marriott и Ritz Carlton.