Атентаторите в Джакарта са свързани с местни и чуждестранни клетки на ИД

Тече масирана полицейска акция за издирване

Началникът на полицията в Джакарта заяви, че в Индонезия в момента протича масирано издирване на терористични клетки, за които се смята, че са свързани с нападението в четвъртък в столицата. Двама цивилни и петима нападатели загинаха при нападението в оживен търговски район, напомня Би Би Си. Генерал Тито Карнавиан каза, че нападателите са били "неутрализирани", но са свързани с групи в цяла Индонезия и са "част от глобалната мрежа". Екстремистката групировка "Ислямска държава" заяви, че стои зад атаката. Тя публикува онлайн изявление, в което твърди, че атаката е била извършена от "войници на халифата" и е била насочена срещу "гражданите на коалицията" срещу групата. Според полицията един от основните координатори на атаката е бил индонезиеца Барун Наим, за който се смята, че в момента се намира в Сирия. По думите на Карнавиан, Наим се опитвал да обедини всички симпатизиращи на "Ислямска държава" групи в цяла Югоизточна Азия.


Индонезия - която е била сцена на ислямистки нападения няколко пъти през последните години - беше в повишена бойна готовност след неотдавнашните заплахи от страна на "Ислямска държава". Силите за сигурност се сражаваха с терористите в продължение на часове в четвъртък в основен бизнес и търговски район на Джакарта. Нападението приключи, когато двама от нападателите загинаха при самоубийствен бомбен атентат, съобщиха от полицията, а други трима са убити в престрелки. Най-малко 24 души са били ранени, а сред загиналите цивилни има канадски гражданин.


Полиция е задържала трима души, заподозрени във връзка с терористичните актове, извършени вчера в столицата Джакарта, предаде Асошиейтед пред, позовавайки се на местни медии. Информацията все още не е официално потвърдена от силите за сигурност. При претърсване на дома на един от заподозрените са били открити символи на групировката "Ислямска държава", е заявил източник от полицията. Друг полицейски източник посочи, че тримата са предполагаеми екстремисти и са подложени на разпит за евентуална съпричастност към вчерашните нападения. Индонезийската телевизия "Метро Ти Ви" показа кадри на хора с белезници, придружени от полицаи.