Ставаме страна партньор на Зелената седмица през 2018-а

Политика

16-01-2016, 16:15

Снимка:

БНР

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Открихме българския щанд на Зелената седмица в Берлин

Изложението за земеделие и храни в Берлин е най-голямото в света

През 2018 година България ще бъде страна партньор на Зелената седмица в Берлин. Това съобщи на брифинг в българското посолство зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който откри българския щанд на световното изложение за храни и земеделски продукти, което започна в столицата на Германия, предаде Инвеститор.бг. За да станем страна партньор, кандидатстваме непрекъснато от 2011 г., тъй като подобно участие безспорно ще промотира страната ни като производител на храни и туристическа дестинация, обясни Грудев. Тъй като подобно участие изисква сериозни средства заради мащаба на проявите, на които страната ни ще е домакин, ще трябва да бъдат отпуснати средства от националния бюджет.


За целта е необходимо да бъде взето решение от Министерския съвет и в последствие да се координират съвместни действия с министерствата на икономиката и на туризма. 2018 г. е избрана неслучайно, това е свързано с ангажимента на България към ротационното председателство на ЕС. В рамките на посещението си в Германия Грудев се е срещнал с агроминистрите на Естония и на Унгария, които са посетили българския щанд на Зелената седмица. Той събщи още, че германският орган за контрол на храните е дарил лабораторно оборудване на БАБХ. По повод разработвания от агроминистерството Кодекс за земята, Грудев коментира, че преди всичко трябва да има обществени дискусии и да се постигне съгласие за промените, които ще засегнат 10 действащи закона. Но по думите му няма как Кодексът да бъде гласуван до края на 2016 г.


След като в София беше открит центърът за промотиране на европейски продукти в Китай с участието на европейски страни във формата 16 плюс 1 Грудев каза, че той работи с персонал само от трима души, но се залага основно на електронната комуникация. Платформата на центъра 16 плюс 1 досега е отворил един национален павилион в Ханджоу, престои и отварянето на втори в Шанхайската свободна зона. За разлика от традиционния внос, при който първо се плащат такси и мита, а след това стоките се продават, свободните зони в Китай позволяват митата да бъдат платени след финалната сделка за закупуването на съответната стока.


Постигнато е споразумение с търговската верига Метро за промотиране на български продукти в магазините, допълни Грудев. Ще представим вино, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, традиционни деликатеси със защитено географско наименование. Предстои финализиране на разговорите с Кауфланд. Грудев припомни, че преди 10 дни България е получила официално одобрение от Китай за внос на мляко и млечни продукти. Вече имаме споразумения за внос на вино, люцерна, царевица, риба и рибни продукти.


Традиционно страната партньор на "Зелена седмица" организира мащабен прием за всички гости на откриването, които са над 3000 и се представя с огромен щанд. На всички реклами и информации в медиите се посочва коя е страната партньор. Тази година например за първи път това е държава от Африка - Мароко. За участието ни през 2018 г. като страна партньор ще са нужни усилията на всички, а не само на Министерството на земеделието, посочи Грудев. Ще се използва възможността и за реклама на българския туризъм. Зелената седмица в Берлин е най-голямото изложение за земеделие и храни в света.