АБВ искат пак ремонт на конституцията, но заради президентските избори

Политика

17-01-2016, 12:40

Снимка:

АБВ

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Конфликтът Русия – Турция преподрежда програмата ни

Ограниченията в основния закон спират за вота интелигентни българи от чужбина, каза Първанов

Промени в конституцията, които да премахнат ограничения за кандидатите за президент ще предложат преди предстоящите избори от АБВ. Това стана ясно от думите на президента (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов по време на дискусия „Президентът – национален лидер или придатък на изпълнителната власт“. Форумът бе обявен от партията преди дни, а идеята на АБВ е да се проведат подобни дискусии в цялата страна. „Условието президентът да бъде български гражданин по рождение по смисъла на понятието, вложено от Конституционния съд трябва да отпадне. В това отношение изискванията за президента следва да бъдат приравнени към тези за депутатите - лицата да не притежават друго гражданство освен българско. Гражданството няма значение по какъв начин е възникнало. Избирателят е онзи, който преценява кой български гражданин да бъде избран като държавен глава", заяви Първанов. От АБВ смятат, че конституционното условие президентът и вицепрезидентът да са живели в страната през последните 5 години преди кандидатурата им също е загубило значение. "В 21 век подобно ограничение е безсмислено и няма място в българската Конституция", заяви Първанов. И допълни: "Питаме ли се колко български граждани живеещи по света са потенциално потърпевши от тези ограничения? Това са интелигентни хора, които биха могли да дадат свежест в българската политика". Затова и от АБВ ще инициират консултации с политическите партии и да потърси отпадането на тези ограничения преди изборите.

За националния интерес трябва да потърсим начини да реализираме широк консенсус на президентската кандидатура още преди изборите, каза още Първанов. "Отдавна сме се опитвали да предизвикаме дебат, но сме се сблъсквали с високомерието на една политическа централа“, заяви Първанов по адрес на БСП. И допълни:“Отчаяната битка за запазване на монопола в лявото пространство ще е за сметка на българската политика като цяло, а не само в ляво". Първанов посочи,  че  АБВ ще има готовност със свой кандидат, с когото ще разширява идентификацията и образа си.

Днес излизам тук и искам да бъда пределно ясен, ние от АБВ ще бъдем твърде категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент, каза още лидерът на АБВ. Той очерта и какъв трябва да бъде профила на бъдещия президент: “Трябва ни държавен глава, който да може да направи прочит на съвременния български патриотизъм или национализъм. Така се държат някои от европейските лидери. Не става дума за крайните, екстремистките виждания. Президентът трябва да инициира, реализира резултати по идеята за националното помирение, по историята, по миналото на държавата. Президентът има повече власт от властта, която му дават преките правомощия. Прекият избор го утвърждава като потенциален лидер, дали той ще реализира тази предпоставка е друг въпрос".