Започват проверки на частните съдебни изпълнители

Общество

30-01-2016, 08:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Само през последната година са открити нарушения на ГПК в 35 кантори

Започват проверки на канторите на частните съдебни изпълнители в цялата страна. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев.
Затягането на контрола над канторите на частните съдебни изпълнители ще се осъществява чрез прилагане на наредба за финансовия контрол над дейността им, както и чрез въвеждане на електронна система за единна база данни.
В 35 кантори са установени порочни практики, свързани с нарушаване на Гражданско-процесуалния кодекс през последната година, уточни Дичев.
На заседание на камарата ще бъде обсъдено дали проверката, която стартира, ще обхване само частните съдебни изпълнители, при които са установени нарушения или всичките близо 200 кантори в цялата страна. Членовете на контролната комисия са действащи съдебни изпълнители. Те ще бъдат избрани на общо събрание на камарата.
Чрез въвеждането на единна електронна деловодна система в камарата също ще може да се извършва допълнителен контрол върху работата на частните съдебни изпълнители. Част от тази система за мониторинг и контрол са кадровите дела, които ще съдържат цялата история за всеки съдебен изпълнител, за да може контролните органи да имат пълна информация, когато разглеждат преписки срещу тях.
Това е деловодна вътрешна програма, а не регистър с база данни за длъжници, кредитори и фирми. Така Георги Дичев отговори на въпроса дали това не допуска злоупотреби с конфиденциална информация.