Бивша винена кралица може да е следващият канцлер на Германия

Свят

30-01-2016, 16:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кльокнер е един от зам.-председателите на ХДС. от 2012 г.

Бивша винена кралица в Германия, наричана "русата надежда" на партията на Ангела Меркел , е потенциалният наследник на канцлера, пише "Таймс".
Юлия Кльокнер, която наскоро навърши 43 години, бе приета радушно от Меркел на конференцията на Християндемократическия съюз (ХДС) миналия месец. Тя няколко пъти застана на подиума и участва в редица важни социални събития.
Политиката на "отворени врати" на Меркел към бежанците може сериозно да й попречи да бъде издигната от ХДС като кандидат за канцлер (за четвърти мандат) на изборите през 2017 г. Затова пък на конференцията на партията в Калсруе миналия месец Кльокнер даде силна заявка, че може да е новото лице на формацията. Предложението й носенето на бурка да се забрани и да се приеме закон за по-бързата интеграция на бежанците й спечели овациите на 1000 делегати, които участваха на събитието, припомня "Ройтерс".
Кльокнер е рядко изключение в света на германската политика, където сериозността и трезвите оценки се ценят по-високо от харизмата. Дъщеря на винопроизводител, Кльокнер е депутат в периода 2002-2011 г., работила е като младши експерт в министерството на земеделието, а от 2012 г. Е един от зам.-председателите на партията.
Преди да се заеме с политика, работи като редактор в списание за вино.

"Тя има вроден талант за политика и умее да се представя добре", обяснява Юрген Фалтер, специалист по политически науки, който е преподавал на Кльокнер в университета в Майн, където тя е учила поллитика и теология.
"Меркел няма да е винаги канцлер. В най-добрия случай ще управлява още един мандат. А когато времето й свърши, канцлерският пост може би няма да е толкова голяма стъпка за Кльокнер".
"Винената кралица на Германия"
Католичка, обявяваща се срещу аборта, Кльокнер се появява за първи път в публичното пространство, когато е на 23 години. През 1995 г. тя е обявена за "Винената кралица на Германия" - своебразна позиция на посланик на националната винена индустрия. Постът по традиция се заема от т.нар. "истински дъщери на лозята – здрави и със силно телосложение". Кльокнер се съревновава с 13 други регионални "кралици", като състезанието включва тест за познанията във винената индустрия и производствения цикъл, както и владеене на чужди езици. Спечелилата трябва да представлява германските производители на 250 събития в целия свят по време на едногодишната си служба. Кльокнер използва своите 12 месеца като трамплин към политиката.

Една от най-силните й черти е имиджът й на момиче от народа. В излязла наскоро книга тя разказва, че това, без което не може, е чаша пино гри и желирани бонбони, по възможност в комбинация. За първи път лети със самолет, когато е на 21 години. А докато е "винената кралица" на Германия, успява да се срещне с личности като папа Йоан Павел Втори, Нелсън Мандела и Михаил Горбачов.
Рейнският тест
Кльокнер е израснала във ферма ферма в западна Германия, където е карала трактор и се е грижила за коне, краиви и прасета. За разлика от Меркел се чувства добре пред камерите.
И въпреки че 73-годишният финансов министър Волфганг Шойбле е считан за най-вероятен заместник на Меркел, ако тя реши скоро да се оттегли, то Кльокнер има амбицията да се докаже като дългосрочен наследник. За неин основен конкурент се счита 57-годишната министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен. Приликите между двете се изерпват до русия цвят на косите им.
Фон дер Лайен е омъжена и има седем деца; Кльокнер има дългогодишна връзка, с 20 години по-възрастен от нея медиен консултант, но без деца. По-младата дама е считана и за по-консервативна, особено заради призиви като приемане на забрана за бурките и прекратяване на опитите със стволови клетки. В същото време тя критикува църквата заради отношението й към жените и хомосекусалистите.
Проучване, правено наскоро сред членовете на ХДС, показва, че Кльокнер изостава от отбранителния министър в шансовете си да оглави партията. Този март обаче тя ще има възможност да засенчи съперничката си, като добави в биографията си единственото нещо, което й се изплъзваше досега – да спечели местни избори.

През 2011 г. тя губи със съвсем малко вота в родната си провинция Рейнланд-Пфалц от социалдемократите. Сега обаче проучванията на общественото мнение й дават сериозно предимство.
Въпреки това битката ще е трудна, тъй като социалдемократите управляват там вече 25 години. Освен това сега за първи път на избори за премиер на провинция една срещу друга ще се изправят две жени, тъй като сегашният премиер на Рейнланд-Пфалц е Малу Драйер.
Шансовете на Кльокнер зависят и от представянето на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия". Ако те успеят да влязат в местния парламент, това коже да коства мнозинството на Драйер и топката да се окаже в лицето на "русата надежда на ХДС".
Ако обаче Кльокнер загуби, надеждите й за по-голяма кариера могат да се окажат попарени. Преди няколко години Дейвид Макалистър беше друга изгряваща звезда на консерваторите, а медиите често го посочваха като наследник на Меркел. Тогава обаче той загуби с много малко изборите за Долна Саксония и реши да смени германската политика с депутатско място в Европейския парламент.
Подобен бе и случаят с Карл Теодор цу Гутенберг, харизматична личност, бивш министър на икономиката и на отбраната, който приключи кариерата си, след като името му бе замесено в скандал с плагиатство, разказва "Ройтерс".
Според някои критици една от основните слабости на Кльокнер е "нейното нетърпение да види името си в медиите".
Кръгът с СМС-ите
Германското месечно списание за политика "Цицерон" в декемврийския си брой нарече Юлия Кльокнер "русата надежда на ХДС" и я описа като "надарена с амбиция и пъргав ум". "Време е да се запознаем по-отблизо с Юлия Кльокнер", написа тогава медиата. "Ангела Меркел е вече 11-та година канцлер и блясъкът й започва да помръква".
Кльокнер е част от най-близкото обкръжение на Меркел и от т.нар. "кръг на СМС партньори". Канцлерът е фен на кратките текстови съобщения и разполага със свой елитен кръг от доверени лица, на които пише за политика и клюки.
След статията за "русата надежда", Кльокнер обясни пред телевизия ARD: "Да, не съм брюнетка, това е факт. Моята цел е да стане премиер на Рейнланд-Пфалц. Ние вече имаме добър канцлер, много добър канцлер. Нейното време далеч не е свършило".
Според "Нордвест цайтунг" Кльокнер е "красноречива, уверена и целеустремена – жена, с която трябва да се съобразяваме". Според сп. "Шпигел" тя се е превърнала в най-обсъжданата изгряваща звезда на ХДС заради комбинацията от строгите й възгледи и излъчването й на човек, здраво стъпил на земята.
Казват, че на посетителите на лозята в родната й Рейнланд-Пфалц разказва, че на човек, който не пие, не може да се има доверие.
"ХДС има отчаяна нужда от някой като Кльокнер, който не само ободрява духа на публиката, но и е запознат с католическата теология", завършва "Шпигел".