Националната здравна карта не съкращава болници

Мисия София

02-02-2016, 15:40

Снимка:

©Pixabay

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

От утре ще бъде публикувана на сайта на министерството за едномесечно обсъждане

Националната здравна карта няма да съкращава съществуващи здравни структури, а ще се опита да ги приведе към нуждите на пациента. Така министърът на здравеопазването Петър Москов представи документа. По думите му възраженията се дължат по-скоро на неразбиране, отколкото на реални пропуски. Утре Здравната карта ще бъде публикувана на сайта на министерството за едномесечно обществено обсъждане и всеки ще може да изкаже мнението си по нея. 400 общопрактикуващи лекари и над 400 педиатри по-малко от необходимото, пресищане с ортопедии и очни клиники, отчита анализът на здравната система към момента. Според Петър Москов, когато е било определяно какво значи "достатъчно" от определени специалисти или дейности, са се взимали предвид както средноевропейските критерии, така и реалното им ползване от български пациенти през 2013-а, 2014-а и първата половина на 2015 година.


При болниците най-силен е недостигът на легла за продължително лечение - в момента това са 1,8 на сто от всичките 38 000 болнични легла. А според Здравната карта трябва да станат 13 процента. За да се стимулира тази дейност още от април в сила влизат три нови клинични пътеки, за хора след тежки хирургични, ортопедични операции, както и инсулти и инфаркти, обясни здравният министър. "Това са нови клинични пътеки след острото излекуване на състоянието. Вижте, единственият начин да започнем като гарантиране на определен обем е да видим на исторически принцип колко хора са претърпели такива инциденти в рамките на миналата година или такива състояния и имат нужда от това", поясни Москов.
Още през тази година ще започне и промяната във финансирането на доболничната помощ. Министерството ще предложи около 40 милиона лева от резерва на касата да се дадат за нея, а още 20 милиона лева за високоспециализирани изследвания.