Общината: Трамвай № 6 не спира, а променя част от маршрута си

Мисия София

05-02-2016, 16:34

Снимка:

©offnews.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Лозенчани обявиха протест за утре пред басейн "Спартак"

Трамвай № 6 не спира, а променя част от маршрута си заради строежа на третия лъч на метрото. Това обяви днес председателят на СОС Елен Герджиков, за утре е насрочен протест на жители на квартал Лозенец пред басейн "Спартак", предаде офнюз.бг. Днес на "Московска" 33 Герджиков, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, зам. кметът по транспорта Любомир Христов и съветници се срещнаха с недоволни от намеренията линията на Шестицата да бъде закрита. Проектът за реконструкция на "Бул. Скобелев" до "Витоша" не е готов, какво ще се случи с трамвай № 6 ще стане ясно след около два месеца, обясни Герджиков.


Един от вариантите е трамвайното трасе в тунела под НДК да стане локално платно за автомобили с достъп до новата сграда на Софийския районен съд, известна като Военното НДК. Обществената поръчка за избор на изпълнител обаче бе спряна. Засега трамвай № 6 ще се движи заедно с номера 1 и 7 до Южния парк след "Петте кюшета". Промени по маршрута му към "Надежда" няма. Промените се налагат заради предстоящото пълно затваряне на бул."Патриарх Евтимий" и тунела под НДК заради новите станции на метрото.


Автобус ще обслужва хората в района на 3 спирки, които остават временно без трамвай - той ще пътува от басейна "Спартак" покрай хотел "Хемус", покрай високото НДК до Южния парк. Живеещите в район "Оборище" искат още синя зона, край Южния парк настояват за платено паркиране и в неделя. Това са само част от идеите на кметове и граждани на столицата, обсъждани на срещи на "Московска" 33. Управниците на Триадица, Средец, Красно село, Оборище, Възраждане и Лозенец имат два месеца, за да съберат и обобщят исканията на живеещите в съответните квартали за разширяване на платените зони за паркиране, работното им време, улици в обхвата им. Засега е ясно например, че в Триадица искат и южната част на бул. "Прага" да влезе в синя зона. Сред идеите е и безплатното паркиране за 10 минути пред училища и детски градини.