Мирослав Найденов: Личната намеса на Борисов и Московски отвори границата

Изпратили сме сигнал до Брюксел, чакаме ЕК да се задейства, посочи външният министър

Снощното отваряне на границата с Гърция се случи благодарение на личната намеса на премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски. Това съобщи в сутрешния блок на Нова тв Мирослав Найденов, който е новият председател на Съюза за стопанска инициатива и представлява асоциацията на българските превозвачи. Найденов обясни, че премиерът Борисов вчера се е обадил и е разговарял с представители на гръцките фермери. След това на място е бил изпратен министър Московски, който първо събрал хулите, но после успял да отвори границата. Новият председател на работодателската организация заяви още, че според него външно министерство не си е свършило работата, защото не е поискало от европейската комисия започване на накзателна процедура срещу Гърция заради блокираната граница. "Външният министър Даниел Митов с действието си и бездейството си работи за дестабилизация на държавата и създава проблеми директно на правителството", заяви още Мирослав Найденов като поясни, че шофьорите на границата можели да дойдат и да блокират и столицата.


"Бездействието на МВнР е продължение на една политика, която стартира в Лондон", каза той. Премиерът бе подложен на атаки от наши сънародници при срещата си с тях в посолството ни в столицата на Великобритания (б.р.). Мирослав Найденов смята, че в правителството са допуснати много дестабилизатори. Той напомни, че голяма част от министрите не са от ГЕРБ. Според него самият Бойко Борисов вижда случващото се. В края на разговора Найденов призова всички българи да останат за Великден в България и да ядат нашите вакли агнета, а не да подпомагат икономиката на южната ни съседка.


Не мога да преброя колко пъти съм говорил с моя гръцки колега, два пъти се срещнахме и лично, премиерът също е говорил с Ципрас с цел да решим кризата с блокирането на границата. Това пък каза в студиото на БНТ мъншният министър Даниел Митов. Той посочи, че става дума за вътрешен проблем на Гърция, свързан с два проектозакона, внесени в парламента от кабинета на Ципрас. "Изпратили сме сигнал до Брюксел, очакваме ЕК да се задейства и да започне наказателна процедура срещу съседите", допълни министърът на външните работи. Според него, българската държава се е ангажирала на всички нива и дори преговаря с гръцките протестиращи, което не е редно, но това се прави с цел облекчаване на ненормалната ситуация на границата.


"Няма да спрем да упражняваме натиск на всички равнища, ако нещата на границата не се нормализират", потвърди Митов. Той обаче предупреди, че няма как да получим компенсации за претърпени загуби от Европейската комисия, която няма такава практика. Единствено възможното е да се подаде иск срещу фермерите от нашите превозвачи в гръцки съдилища.