Красимир Инински: Ще работя в името на българския бокс и в международен план да имаме достойно място

Допълнително всички клубове ще бъдат финансирани, които се занимават специализирано с женски бокс

Красимир Инински бе преизбран за президент на Българската федерация по бокс на общо събрание, което се проведе вчера. Той е начело на централата от 2011 година, а резултатите сами доказват, че си върши работата повече от добре. Пред BIG5 той разкри какво иска да постигне през следващите пет години начело на федерацията, като заяви, че една от целите му е да се инвестира в младите таланти. Инински сподели и очакванията си от предстоящия турнир “Странджа” и за шансовете на Кубрат Пулев да играе в България. По време на събранието вчера делегатите на всички 82 боксови клуба у нас подкрепиха кандидатурата му. Той пък призна, че не е изненадан това решение.

“Да, очаквах го, тъй като имаме единомислие с всички клубове и работим в една посока”, заяви пред BIG5 Инински. Той разкри и какви са целите му в новия петгодишен мандат. “Като президент на Българската федерация по бокс заявявам най-отговорно, че ще работя само в името на българския бокс и в международен план да имаме достойно място”, категоричен е Инински.

Вече стана ясно, че Българската федерация по бокс ще получи сумата от 750 хиляди лева от Министерството на спорта. Красимир Инински заяви, че една от основните задачи е да се инвестира в младото поколение. “Финансирането вече е обявено. Това имаме и с това разполагаме. Длъжни сме да се справим. Ще оптимизираме всички процеси и ще налеем повече пари в подрастващото поколение, за да имаме след това здрави и успешни отбори”, заяви Инински.

Министърът на спорта Красен Кралев наскоро заяви, че женският бокс ще бъде един от спортовете, които ще бъдат развивани по специална програма през следващия олимпийски цикъл. Инински разкри и как ще стане това: “Допълнително всички клубове ще бъдат финансирани, които се занимават специализирано със женски бокс. Ние ще наблегнем над това, за да оправдаем очакванията към нас.”

Той сподели и очакванията си от предстоящата Олимпиада в Рио Де Жанейро през лятото. През май в София ще се проведе и един от квалификационните турнири за Игрите в Бразилия. Целта на БФБокс е да колкото се може повече наши състезатели да вземат квоти за Олимпиадата. “Винаги съм оптимист и очаквам да се представим достойно и да имаме нужния резултат”, заяви президентът на федерацията по бокс.

Само след седмица започва 67-то издание на международния турнир по бокс за мъже и жени “Странджа”. Той ще се проведе в столичната зала “Универсиада”. Красимир Инински разкри, че към турнира има голям интерес и се надява на добро представяне от българските боксьори. “Искам да се представят по най-добрия начин. В процес на подготовка са. Няма да е нещо драматично, ако всички не се представят на нужното ниво. Важното е април месец да са във върхова форма. Ще премерим сили, ще видим на какъв етап сме, докъде сме стигнали, какво да променим и да коригираме. В това е смисълът на турнира. Относно Странджата – откакто съществува този турнир, не е имало такъв брой участници и толкова държави. Интересът е огромен”, разкри Инински.

Преди няколко дни един от най-обещаващите млади боксьори у нас Даниел Асенов разкри, че обмисля да се ориентира към професионалния бокс и вече има предложения. Инински обаче смята, че още му е рано за подобна стъпка. “Не желая да коментирам изказванията на Дани Асенов. Това са си негови мисли. Съмнявам се, че ще отиде в профи бокса. Рано му е. Нека първо да вземе квота, да отиде на Олимпиада и тогава може да говорим”, каза Инински.

Той заяви, че не знае дали скоро може да има двубой на Кубрат Пулев в България. Кобрата неведнъж е споделял желанието си да играе пред родна публика, като дори се обсъждаше вариант предстоящият му мач с Дерек Чисора да се проведе в “Арена Армеец”. “Ще е хубаво, ако има мач на Кубрат в България. Да се надяваме, че някой ден ще се случи. Нямам представа. Той обаче е собственост на Зауерланд и ние зависим от тях.”, сподели Инински.

Той не пожела да коментира дали Пулев е прибързал с решението да се бие с Чисора. “Кубрат е професионален боксьор. Има своите мениджъри и промоутъри и те взимат решенията. Единственото, което мога, е да му пожелая успех, да се представи по най-добрия начин и да даде повод на българския народ да се гордее.”, завърши Инински.