• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Вуйчо Ваньо. Сцени от селския живот
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Дата: 26 февруари 2016, петък

  Час: 19 часа

  Сцена: ФИЛИАЛ


  от АНТОН ПАВЛОВИЧ ЧЕХОВ

  Превод, адаптация и постановка ПЛАМЕН МАРКОВ
  Сценография МИРА КАЛАНОВА
  Музика КАЛИН НИКОЛОВ
  Фотография, плакат и програма СИМЕОН ЛЮТАКОВ

  Участват: СТОЯН РАДЕВ, ГЕРГАНА ПЛЕТНЬОВА, МИХАИЛ МУТАФОВ, ЛУИЗА ГРИГОРОВА, ПЕНКО ГОСПОДИНОВ, ВЕСЕЛИНА МИХАЛКОВА, СВИЛЕН СТОЯНОВ, ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, НЕЛИ ВЪЛКАНОВА, ЮЛИЯНА ЧЕРНЕВА

  Продължителност: 140 мин.

  Премиера 23 октомври 2012, Сцена Филиал

  НАГРАДИ / НОМИНАЦИИ:

  ИКАР 2013 за главна женска роля на Гергана Плетньова – Соня
  Награда ВАРНА 2014 за Пламен Марков
  Номинация ИКАР 2013 за режисура на Пламен Марков
  Номинация ИКАР 2013 за авторска музика на Калин Николов
  Номинация АСКЕЕР 2013 за изгряваща звезда на Гергана Плетньова (Соня)

  Драматичен театър “Стоян Бъчваров”, Варна

  ПЛАКАТ
  Vuicho-Vanio_main-img

  Класическият текст в световната драматургия “Вуйчо Ваньо” се среща за пръв път с варненската публика в 92-я творчески сезон на театъра, в интерпретацията на един от най-добрите български театрални режисьори Пламен Марков. Неговата трактовка е изведена изцяло от подзаглавието “Сцени от селския живот”, което самият Чехов дава като жанрово определение за своята пиеса.

  По чеховски задълбочен в същността, прочитът на Пламен Марков вълнува с пестеливите и точно намерени театрални средства, с ансамбловата игра на безукорно подбрания актьорски състав, със съзвучието между текст, визия и музика, обединени в една стилна съвременна драматургия.

  Защо ни е необходим Чехов днес?

  Защото – дали в пасторалната атмосфера на руската провинция от края на ХIХ век или днес, независимо дали човек е успял или преуспял, винаги идва равносметката. Прочута е фразата на Вуйчо Ваньо, чийто образ пресъздава носителят на ИКАР 2012 за главна мъжка роля Стоян Радев, че ако е имал условия за развитие, от него е щял да излезе Достоевки или Шопенхауер.

  А Елена Андреевна – героинята на Луиза Григорова, ключов персонаж в тази пиеса за мечти, любов, надежди и разочарования, за светлите и тъмни страни на човешката душа, задава на себе си и на другите основния въпрос: “Какво означава таланта да живееш?”

  Постановката, която се осъществява с подкрепата на сдружение “Арт Актинг” и Община Варна по програмата “Варна – територия на творчеството”, е част от кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 година.

  Още снимки от спектакъла »

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg