• Варна
  19°
  ниска облачност
  Влажност: 29%
  Вятър: 4m/s S
  “Живот като на кино” събра Миро и Деси Тенекеджиева
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Desi TenekedjievaВарна е следващата спирка на мащабния европейски арт проект на Фондация “Стоян Камбарев”

  Точно 10 години след излизането на съвместния им хит “Когато всичко свърши”, Деси Тенекеджиева и Миро са готови с нов арт проект, който ще представят в пет български града, сред които и Варна. На 27-ми февруари от 19 часа в Градската художествена галерия във Варна публиката ще може да се наслади и на концерт с филмова музика, както и да разгледа фотографската изложба от проекта, която може да се види до 5-ти март. Входът е свободен както за изложбата така и за концерта.

  “Концертът във Варна е повече от специален, защото това е не само моят роден град, но тук са родени и повечето от музикантите и участниците в проекта. Радвам се, че Миро се съгласи с удоволствие да стане част от този наш толкова интересен експеримент – 12 музиканта, 17 филмови песни и композиции, 17 специални мултимедийни видео клипа и 33 фотографии, всичко това вдъхновено от любовта ни към киното. Миро е голям музикант и артист и проектът само печели с неговото участие. Ще изпълним едни от най-любимите филмови песни и музикални произведения и ще се опитаме да разкажем историята им лично. Защото изкуството е точно това – умението да разказваш истории по свой собствен начин”, сподели Деси Тенекеджиева, която е и продуцент на проекта.

  “Живот като на кино” е арт проект на Фондация “Стоян Камбарев” и събира в едно музика, кино и художествена фотография, като дава поле за изява на над 100 както утвърдени, така и млади артисти, музиканти, художници, фотографи, които фондацията подкрепя.

  Музикален продуцент на проекта е композиторът и диригент Страцимир Павлов, който е носител на Голямата награда за полет в изкуството на Фондацията преди две години. Oсвен звездите Деси и Миро в концертите участват певците Mr. VOG и Весела Янева, Борис Казаков /контрабас/, Валери Ценков/ ударни/, Чавдар Гочев- Чарли /китара/ Стоян Роянов-ЯЯ /кларинет, саксофон/ и Струнно трио 3V.

  Изборът на лентите, вдъхновили проекта, е селекция от филмови течения, маркирали миналия век – италиански неореализъм, френската Нова вълна, златните години на холивудското кино, независимо европейско кино, филми на режисьори със силен артистичен почерк, филми с актьори създали легендарни образи.

  Сред филмите, чиято музика ще прозвучи по време на концертите, са “Кабaре” и “Ах, този джаз” на Боб Фос, “Списъкът на Шиндлер” на Стивън Спилбърг, “Циганско време” и “Ъндърграунд” на Емир Кустурица, “Закуска в Тифани”на Блейк Едуардс, “Магьосникът от ОЗ” на Виктор Флеминг. Не са пропуснати и две знакови български филмови песни. Визуалният артист Димитър Дачев е отговорен за мултимедийната част на концерт-спектакъла със специални кадри, заснети по време на снимачния период на фотосесиите.

  Фотограф и арт директор на 33-те кадъра, вдъхновени от шедьоврите на световното кино е Мариета Ценова- знаково име във визуалното съвременно българско изкуство и един от създателите на култовото списание “Егоист”. Фотографиите не са точни възстановки на филмовите сцени, а са повлияни от атмосферата на филма, от даденостите на локацията, от участниците в кастингите, от тяхното излъчване и поведение. Първото представянето на изложбата се състоя в НДК през октомври и мина при голям интерес.

  Проектът “Живот като на кино” е сред десетте одобрени за финансиране проекта по Програма БГ08 “Културно наследство и съвременни изкуства” на Европейското икономическо пространство и бе избран от Министерството на културата измежду 240 други кандидатури.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg