• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Веригата от маратонски бягания през 2016 г. стартира от Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg / Ивайло Борисов
  Снимка: © Varnautre.bg / Ивайло Борисов

  “Бягането – начин на живот” ще е с награден фонд от 50 000 лева

  За първи път в историята през 2016 година ще се организира верига от маратонски бягания в България. Проектът включва три състезания и е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията. Дебютното издание под мотото “Бягането – начин на живот” предвижда следните маратони – във Варна на 15 май, в Стара Загора на 25 юни и в София на 9 октомври. Последното състезание е валидно и за Балканско първенство, което се случва за първи път в историята на Софийския маратон и ще допринесе за още по-качественото участие в финала от българската маратонска верига.

  Освен това организаторите осигуряват рекорден награден фонд, който за всеки от стартовете е по 50 000 лева, а победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лева. За крайния победител във веригата са предвидени допълнителни 20 000 лева бонус. Първото състезание от веригата ще бъде Варненският маратон със старт в 9.30 часа на 15 май на площад “Независимост” (до Варненската Опера). Трасето преминава през централната пешеходна зона на Варна и Морската градина. Информационен център и пункт за заплащане на стартова такса и получаване на стартови номера ще бъде изграден пред Фестивален и конгресен център Варна (на входа на Морска градина).

  Варненският маратон ще бъде със следните дисциплини и възрастови групи: – 2 км градски крос (без възрастови ограничения)- 8,4 км една обиколка (без възрастови ограничения)- 16,8 км две обиколки (без възрастови ограничения)- 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието)Контролно време на 42.195 км – пет часа.

  Подробности за маратон Варна 2016 ще намерите на: marathonvarna42km.com Пълна информация за предстоящия Международен лекоатлетически Маратон Варна 2016 ще бъде предоставена на пресконференция, насрочена за 26 февруари, петък, от 12 часа в зала “Варна” на Община Варна. На нея ще присъстват Красен Кралев, министър на младежта и спорта, Иван Портних, кмет на Община Варна, Анатоли Илиев, организатор на лекоатлетически маратони и член на Управителния борд на АCES Europe, Кристиан Димитров, директор на Дирекция “Спорт” към Община Варна и Бончо Бонев, председател на СК “Черно море Атлетик”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg