• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Маратон събира елитни бегачи от цял свят във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg / Ивайло Борисов
  Кметът Иван Портних, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и областният управител Стоян Пасев.
  Снимка: © Varnautre.bg / Ивайло Борисов

  Горд съм с факта, че успяхме да организираме това събитие, каза спортният министър Красен Кралев

  “Държавата е осигурила бюджет в размер на 200 хил. лв., които ще бъдат разпределени по равно за трите маратона от веригата в България. Ако има един победител и в трите бягания той ще получи допълнителна премия от 20 хил. лв. Това не е международна практика, но смятаме, че така ще поддържаме високо ниво на интерес от страна на елитните спортисти, които ще участват”. Това заяви спортният министър Красен Кралев във Варна, където ще бъде и първият маратон под мотото “Бягането – начин на живот”. В морската столица надпреварата стартира на 15 май, в Стара Загора ще е на 25 юни, а в София на 9 октомври. За всеки от стартовете наградният фонд е 50 000 лева, а победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8000 лева.

  “Горд съм с факта, че успяхме да организираме верига от маратони в България. Това се случва за първи път. Целта ни е маратонът да стане традиционен, част от международния календар в леката атлетика. Варна е един от градовете, който е със силни традиции в дългите бягания. Имаме състезатели, които са част от историята на леката атлетика в града като Бинко Колев, който все още е рекордьор на 800 метра, Станимир Ненов, който е един от най-добрите ни маратонци и държи държавния рекорд за един час бягане. Георги Тихов, имащ огромни успехи през 60-е и 70-е години на международни форуми на стипъл чейз”, заяви спортният министър.

  “Варна е подходящ център, от който да стартираме тази верига от маратони. Ще завършим серията с традиционния Софийски маратон, който според мен ще има статут на балканско първенство. Колкото по-силни са участниците, толкова шансът за международно участие е по-голям, респективно Варна ще има полза от това. Спортните състезания са един от най-добрите начини за промоция на туризма в държавата”, сподели Кралев.

  “Животът ми е бил свързан с дългите бягания и затова знам колко престижно е да се организира едно такова състезание. То определено ще има благоприятен ефект върху младите хора на Варна. Леката атлетика е един от най-достъпните спортове. Когато говорим за програма за здраво поколение, когато говорим, че се борим за раздвижване на нашите деца, мисля, че това е основният път”.

  Снимка: © Varnautre.bg / Ивайло Борисов
  Снимка: © Varnautre.bg / Ивайло Борисов

   

  “Разпратили сме покани до елитни бегачи от цял свят. Очакваме да се включат състезатели, които имат сериозни постижения в бяганията – 2:12 мин., 2:15 мин. С тези резултати на всеки голям маратон от световен мащаб ще вземат между 20-а и 30-а позиция. Наградният фонд е съпоставим с другите европейски градове. В държави като Австрия, Швейцария наградните фондове са същите като тези, които ние сме осигурили. В рамките на маратона ще честваме и деня на спорта – 17 май”, съобщи организаторът на лекоатлетически маратони и член на управителния борд на АCES Europe Анатоли Илиев.

  “Важно е да направим първата стъпка. Наясно сме, че времето е изключително кратко за организация. Затова бе избрана Варна като първа стъпка. Датата 15 май е подходяща и ще положи едно активно начало на летния сезон. Знаете, че във Варна има много любители на бяганията, в най-широкия смисъл. Очакваме те да се включат активно в този маратон. Успоредно с това, с неправителствените организации ще продължим да популяризираме бягането с ежеседмични състезания в по-любителски формат в морската градина”, заяви кметът Иван Портних.

  Варненският маратон ще бъде със следните дисциплини и възрастови групи: – 2 км градски крос – 8,4 км една обиколка – 16,8 км две обиколки – 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието).  Контролно време на 42.195 км – пет часа.

  Подробности за маратон Варна 2016 ще намерите на: marathonvarna42km.com

  3 коментара

  1. Александър Стоянов

   Може ли някой да ми обясни:
   1. Защо маратонската дистанция ще бъде 5 обиколки по 8.4 км? Това е скучно и няма такава практика другаде по света … освен в София. Министър Кралев явно друго не е виждал. Всички големи маратони (цитирани в новината) по света са една обиколка, за да не се повтаря трасето и да не омръзва.

   2. Какво конкретно има предвид кмета на Варна Иван Портних, като казва, че “ще продължим да полуляризираме бягането с ежеседмични състезания в по-любителски формат …”? Кой от общината полуляризира бягането? От кога и как точно го прави това?

  2. Шменти

   Капели

  3. Александър Стоянов

   Аз продължавам да питам и да коментирам:

   3. Как е избран маршрута през Морската Градина? На места бягащите ще трябва да се разминават по тесни алеи. Първото място е моста, а второто е алеята под р-т Хоризонт, която е особено тясна за двупосочно бягане. Това е опасно. Освент това има и много резки завои. Например ведната след като трасето влезе в Морската Градина то заобикаля Слънчевия Часовник, вместо да продължи направо. Има много завои по 90 градуса. Аз не мисля, че при такова трасе ще дойде някои с време 2:12 – 2:15. Град Варна има достатъчно широки и прави улици, по които би могло да мине трасето на маратона.

   4. Кои и как е решил лимитиращото време за 42 км да бъде само 5 часа? Това ще обезкуражи по-бавните бегачи. Все пак никой не иска да бяга 5:30, а после да не си види името в списъка на финиширалите! Нека организаторите да погледнат други европейски маратони, където се дават времена 6 – 7 за завършване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg