Сотир Цацаров: Махаме частните кортежи

Побоят на Околовръстното е поразяващ със своята наглост, заяви главният прокурор

„Инцидентът на Околовръстното шосе в София е поразяващ със своята наглост и съзнание за тотално несъобразяване със законите и обществения ред. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след провелото се спешно заседание заради побоя над семейство на Околовръстното. Той се срещна с главния секретар на МВР и с директора на “Охранителна полиция“.

„Разпоредили сме контролна проверка, която трябва да установи спазва ли се закона по отношение на носене и притежаване на огнестрелни оръжия. Втората проверка касае търговците, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност. Ще бъде осъществена проверка и на всички огнестрелни служебни оръжия, които охранителните фирми притежават", обясни Цацаров.

Цацаров поиска фактическата охрана, която е без договори с охраняваното лице и с частни фирми, да бъде прекратявана незабавно и да се създаде регистър на придружаващите автомобили. И посочи, че в момента има само 117 договора между физически лица и охранителни фирми. 50 от тях са във Варна, 27- в София и 23 в Пловдив.

„Проблем е арогантното държание на пътя. Проблем не е професионализмът на колегите от Столичната дирекция”, коментира главният секретар на МВР Георги Костов.

"Ще използваме обществения интерес и нетърпимост към подобни явления, за да прекратим нелегалната частна охранителна дейност", зави главният секретар на МВР Георги Костов. И уточни, че още днес започва специализирана полицейска операция, чиято цел е "да се приведат в известност рискови групи", които използват частна охрана.

Амбицията на двете институции е да напряват всичко възможно да опазят обществото от мутрите, посочи главния прокурор Сотир Цацаров. Идеята е да бъде спряна практиката на кортежите пред дискотеките и по пътищата, които предизвикват пътно-транспортни произшествия.

Цацаров посочи още, че прокуратурата ще спази обещанието си и днес в Районния съд ще бъде внесено искане за постоянното задържане на четиримата нападатели.

Припомняме, че четирима мъже пребиха семейство на Околовръстното шосе на София заради свирене с клаксон. Те бяха задържани и оставени в ареста за 72 часа.

По-късно днес ще стане ясно дали задържаните за побоя ще останат в ареста. Грози ги затвор до 5 години за хулиганство и до 10 години за средна телесна повреда.