Вижте какви мръсни номера използват политиците, за да спечелят изборите

Свят

28-02-2016, 08:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През 1980 г. в екипа на Рейгън "случайно" попада стратегията за тв дебата на Картър

По целият свят жаждата за власт кара хората да правят какво ли не, за да се доберат до нея. Британският "Мирър" показва някои от най-калните номера в съвременната история.
Кенеди срещу Никсън
По време на кампанията за избиране на президент на САЩ кандидатите Джон Ф. Кенеди и Ричард Никсън трябва да участват в първия излъчван в цяла Америка телевизионен дебат. Това се случва през зимата на 1960 година. Двамата се съгласяват да не носят грим.
Но Кенеди тайно наема холувудски гримьор. Това принуждава Никсън да използва евтина пудра за лице за да скрие някои сенки и бръчки.
От екипа на Кенеди знаели, че Никсън е склонен към силно изпотяване и се възстановява от грип, така че помолили студиото да увеличи температурата с няколко градуса. Така пред 70-милионна аудитория Кенеди изглеждал младежки и спокоен, а конкурентът му – блед, сивкав и под огромно напрежение, когато попивал потта, стичаща се по лицето му.
Елцин срещу Зюганов
По време на вторите президентски избори в Русия надпреварата е между тогавашния президент Борис Елцин и представителя на комунистическтата партия Генадий  Зюганов. Предварителните проучвания са показали толкова близки резултати, че mравителството прави деня за избори държавен празник, така че всеки да може да упражни вота си.
Този ден обаче съвпада с климатична гореща вълна и Елцин осъзнава, че допълнителен почивен ден ще изпрати гражданите на почивка или на плаж, а не пред урните.
За да осигури гласуващи, той организира излъчването на три последователни епизода на много популярния тогава бразилски сапунен сериал „Тропикана“. Плановете за почивка се променили и Елцин запазва президенския си пост с 54,4% от вота.
Скандални видео клипове
По време на турските избори през 2011 година изтича видеозапис, който показва висши членове на опозиционната Партия на националното действие в интимни връзки с жени, които далеч не са техните съпруги. Кампанията смайва поддръжниците на партията, тъй като тя се е самообявява за пазител на ислямските ценности и на свещеността на семейството. Десет от най-влиятелните й членове напускат.
Управляваща Партия на справедливостта и развитието е обвинявана, че е финансирала сайта, в който са изтекли уличаващите материали. Твърденията са отхвърлени от Ердоган, който убедително печели изборите.
Телевизията убива не само радио звездата
Тв реклама, подиграваща се на лицев дефект на канадски политик, има обратен ефект сред избирателите. Прогресивната консервативна пратия се подиграва на водача на либералите Жан Кретие в безвкусна реклама по време на изборите през 1993 година. Тя показва снимки на Кретие в лице в близък план. Лицето е изкривено поради парализа на лицевия нерв. В рекламата се пита публиката дали би позволила мъж с подобно лице да управлява Канада. Това привлича симпатизанти в лагера на Либералната партия и Кретие става премиер.
Клониране
Опозиционна лява партия във Венецуела, водени от Исмаел Гарсия, се сблъсква с голямо предизвикателство по време на изборите за конгрес през 2014 година.
Издигнат е за кандидат пазач на паркинг, който също се казва Исмаел Гарсия, който има подобно лого и използва подобен шрифт в кампанията си като партията на политика Гарсия. Той се включва в надпреварата с единствената цел да вземе гласове от адаша си.
(Подобен номер бе приложен и на регионалните избори у нас през м.г. в някои общини)
Кражба на реч
През 1980 година президентът Джими Картър трябва да се изправи срещу Роналд Рейгън в телевизионен дебат. Екипът на Картър съставя цял учебник със стратегия за диспута. Няколко дни преди сблъсъка копието на Картър изчезва. Някой от работещите за Рейгън "случайно" го намира и го предава на шефа си.
Рейгън го наизустява и репетира с картонен макет на Картър, докато не научава точно какво ще каже настоящият президент и как трябва да отговори. Седмица по-късно Рейгън печели изборите.
Политическа отрова
За кандидата за президент на Украйна Виктор Юшченко се твърди, че е бил отровен по време на предизборната си кампания през 2004 година. Лицето му изведнъж започва да се появява на телевизионните екрани все по-обезобразено.
Няма заподозрян политически противник, но Юшченко печели изборите.
Мечешка услуга
През 2006 година президентът на Киргизстан Курманбек Бакиев е принуден да уволни брат си от ръководна длъжност в националната служба за сигурност, след като се разкрива, че е поръчал кукла, пълна с хероин, която е трябвало да бъде скрита в багажа на политическия опонент.