• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Мигрантска криза при съседите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  migranti
  REUTERS

   

  Хиляди са струпани на гръцко-македонската граница

  Броят на блокираните мигранти на гръцко-македонската граница достигна 9000 души. По данни на властите в следващите дни те ще станат над 10 000 души.

  Непрекъснато пристигат нови хора на импровизирания лагер, който се намира в непосредствена близост до ГКПП “Идомени”. Пейзажът постоянно се променя от новите палатки, които се опъват на границата. Това разказва пратеник на bTV на гръцко-македонската граница Полина Ботева. Според информация на местните власти, ако темповете на миграция се запазят, броят на мигрантите в Гърция ще достигне 70 000 души.

  По последни данни около 22 000 души са блокирани в момента на гръцка територия. Много от тях спят на открито в столицата Атина.

  Те се опитват да достигнат до Западна Европа, но все повече страни по така наречения „Балкански маршрут”, въвеждат ограничения за преминаването им.

  Стотици мигранти се опитаха в понеделник да проникнат със сила от Гърция в Македония, нo бяха отблъснати от македонските сили на реда. Според гръцките власти, ако не бъдат предприети спешни действия, броят на мигрантите в страната може да нарасне до 70 000 и то в близките дни, уточнява Нова телевизия.

  Най-вероятно гръцко-македонската граница ще остане затворена и днес. Решението е своеобразен отговор на ескалиралото напрежение от страна на мигрантите от понеделник. Изнервени от дългото чакане бежанци разбиха с метални колове бариерата на границата между Скопие и Атина, но бяха отблъснати от полицията. Поне 30 души пострадаха при размириците.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg