• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Иху” в Брюксел: Евродепутати се вихрят на хорото
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © ec.europa.eu
  Снимка: © ec.europa.eu

   

  В Европейската комисия откриха Българските дни в навечерието на 3-ти март

  Точно в Деня на Баба Марта – 1-ви март – и в навечерието на Деня на Освобождението на България 3-ти март Кристалина Георгиева поведе право хоро в централата на Европейската комисия Берлемон. С него тя даде началото на Българските дни в Европейската комисия в Брюксел, които се организират за седма поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия по случай Националния празник на страната.

  На хорото се хванаха и най-смелите гости на събитието, сред които посланици на страни-членки на Европейския съюз, евродепутати, директорите на дирекции “Бюджет” и “Човешки ресурси” в Европейската комисия. Музикалният съпровод на вечерта осигури оркестър “Унисон”, в който участват живеещи в Белгия българи.

  “Радвам се, че с течение на времето днешното събитие се превърна в неизменна част от нашия живот в Брюксел. Първата причина да сме заедно тази вечер е да се преклоним пред тези, които са дали живота си да бъдем свободни и да се наричаме българи. Трябва да знаем откъде идваме, за да знаем накъде вървим”, каза Кристалина Георгиева в навечерието на 3-ти март. Тя допълни, че втората причина е да си разменим мартенички за здраве, като специално благодари на колегата си Витенис Андриукаитис, комисар по здравните политики, който побърза да се закичи с мартеница. Третата причина е изложбата на Калия Йорданова-Братанова “Незабравени шарки”, която гостува в Европейската комисия по повод на Българските дни.

  Изложбата-живопис включва шест самостоятелни конструкции и 15 пана, вдъхновени от древната сила на български шевици и орнаменти. Авторката, заедно с Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата, лично разказаха пред гостите какво е вдъхновило творбите.

  Официалната част продължи с танци на клубове “На хорото в Брюксел” и “Светулка” от Антверпен. Младежите и девойките, пременени в традиционни носии, изпълниха хората Елено моме, Панагюрска копаница, Шопски танц, Варненски танц, Северняшки танц, Селско шопско хоро.

  Между 8 и 11 март Българските дни продължават с обедни менюта с българки ястия в столовата на Европейската комисия. Служителите и гостите на институцията ще могат да опитат боб по манастирски, шопска салата, баница с праз лук и спанак, мусака, мешана скара, бисквитена торта и кисело мляко с мед и орехи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg