• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  С водни оръдия и сълзотворен газ турската полиция нахлу в редакцията на “Заман”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Турски полицаи използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат демонстрантите, които се събраха пред сградата на в. “Заман” в Истанбул, за да протестират срещу решението на турските власти да поемат контрола над най-високотиражния опозиционен вестник в страната. Десетки въоръжени полицаи са нахлули в сградата, съобщи ДПА, позовавайки се на журналист от изданието. Назначените от правителството управители са отстранили главния редактор на вестника.

  Под заглавие “Черен ден за демокрацията в Турция” той описва какво се случва – “Турските власти поеха контрола на в. “Заман” – най-тиражирания вестник в страната, който има издания на няколко езика, включително турски, английски и български. Вчера Специализираният съд в Истанбул се позова на таен свидетел, за да назначи синдик в редакцията, а точно в полунощ прокуратурата разпореди да се нахлуе в централата на изданието в Истанбул.

  Сутринта журналисти от медията бяха допускани на работните си места след проверка на личните карти. “Това е черен ден за турската демокрация и явна атака към устоите на турската република”, заяви бившият министър на културата Ертугрул Гюнай”, цитиран от Заман.

  На страницата на най-големия опозиционен вестник е цитиран главният редактор Адбюлхамит Билиджи, който припомня, че свободата на словото е гарантирано от конституцията и Европейският съвет за правата на човека.

  “Да се назначи синдик на изданието означава, че конституцията се клати. Това, което се случи с ИПЕК медия (на която също бе назначен синдик и в последствие затворена) говори, че тези хора нямат други намерения освен да закрият медията. Надявам се да се върне правото към нормалното си съществуване”, каза Билиджи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg