• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЕС и Турция засега не се разбраха за бежанската криза
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ek

  Преговорите ще продължат до планираната за 17-18 март среща на ЕС с обсъждането на поставените нови условия от Анкара

   

  Срещата на високо ниво между Европейския съюз (ЕС) и Турция, продължила няколко часа през нощта срещу вторник, завърши без постигането на решение за ограничаването на бежанския поток към Европа, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.

  След края на преговорите стана ясно, че те ще продължат до планираната за 17-18 март среща на ЕС с обсъждането на поставените нови условия от Анкара – допълнителна финансова помощ от 3 млрд. евро, по-бързо въвеждане на безвизов режим за турците и ускорени преговори за еврочленство.

  В замяна турският премиер Ахмет Давутоглу предложи страната му да приеме обратно всички мигранти и бежанци, влизащи в Европа от Турция в бъдеще, предаде Ройтерс.

  “С тези нови предложения ние целим да спасим бежанците, да обезкуражим тези, които злоупотребяват и се възползват от тяхното положение и да открием нова ера в отношенията Турция-ЕС”, заяви Давутоглу, цитиран от агенцията.

  По думите му в Турция в момента се намират 2.5 милиона бежанци, а още стотици хиляди чакат от сирийската страна на границата.

  Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц коментира развоя на преговорите, напомняйки, че за да бъдат изпълнени исканията на Анкара “ЕП се нуждае от допълнителна бюджетна процедура за това – ние правим всичко възможно, за да ускорим процеса”.

  “Това зависи не само от Европейския парламент, но и от държавите в състава на ЕС и това дали те са готови да вложат още средства”, добави Шулц.

  Той обаче даде да се разбере, че опитът на Турция да обвърже въпроса с присъединяването си към ЕС с разрешаването на миграционната криза не е приемлив за европейските лидери.

  “Очевидно е, че има опит да се свърже с бежанската криза с процеса на присъединяване на Турция към ЕС, но съвършено ясно е, че трябва да отделим преговорите за присъединяване от кризата с миграцията”, посочи председателят на ЕП.

  Междувременно стана ясно, че унгарският премиер Виктор Орбан е наложил вето на плана, предвиждащ настаняване на кандидати за убежище директно от Турция в Европа.

  Според разпространения от Ройтерс проектодокумент от преговорите идеята е, че Турция ефективно ще сътрудничи с ЕС и Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да осигури бързо пренастанавяне на сирийците, въз основа на формулата “за всеки сириец, приет обратно в Турция от гръцките острови, друг сириец ще бъде преселен директно от Турция в страна от ЕС”.

  Канцлерът на Германия Ангела Меркел определи като напредък предложеният от Турция принцип за размяна с ЕС на нелегалните мигранти, пристигащи в Гърция, за сирийски бежанци от Турция.

  “Предложението, направено от турската страна, е пробив, ако бъде изпълнено”, коментира тя пред журналисти след края на срещата.

  По думите ѝ, предложението предполага, че “всички мигранти, пристигнали на гръцките острови с помощта на трафиканти на хора, незаконно, ще бъдат върнати в Турция, а що се отнася до сирийците, то има очаквания тези, които са избрали незаконния път, ще бъдат приети по схемата за разселване на ЕС”.

  Турският премиер Давутоглу пък побърза да обяви, че визите за турци в ЕС падат от юни тази години. Това бе потвърдено от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер с уточнението, че първо е необходимо да бъдат изпълнени съответните условия.

  “Договорихме се да ускорим процеса на визова либерализация, но в никакъв случай не в ущърб на фундаменталните принципи на Евросъюза”, добави лаконично Юнкер. Според френския президент Франсоа Оланд отпадането на визовия режим между Турция и ЕС зависи от изпълнението на 72 изисквания.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg