• Варна
  9°
  ясно небе
  Влажност: 39%
  Вятър: 7m/s NE
  Синята стая във Варна – на финалната права
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БНР/ архив
  Снимка: БНР/ архив

  Специализираното помещение за разпити на деца се намира в блок 108 на бул. “Владислав Варненчик”

  Синята стая за разпити на деца, претърпели насилие, във Варна е почти готова. В момента се извършват довършителни работи, свързани с оборудването в специализираното помещение, съобщи пред медиите председателят на Варненския районен съд Ерна Жак Павлова. За изграждането на стаята е предоставено помещение от общината, което се намира в блок 108 на бул. “Владислав Варненчик” (зад Макдрайв).

  Синята стая ще може да се ползва от най-различни институции, в това число разследващи органи и съдилища. Тя се изгражда по проект на Министерството, като по последни данни в страната има 14 готови “сини стаи”.

  Това са помещения, разделени от венециански огледала. В едната част, където се провежда разпитът с помощта на обучен за целта специалист, интериорът е подходящ за дете. Във втората са съдията, прокурорът, обвиняемият и неговият защитник. Направеният видеозапис има доказателствена сила в съдебния процес съобразно европейска директива 2012/29 .

  Делата по Закона за закрила на детето за постановяване или прекратяване на мерки за закрила са се увеличили, отчетоха същевременно от Районния съд.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg