• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Градски транспорт” въведе хендсфри слушалки
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Следят водачите на тролеите с камери

  През последната година няма санкционирани за тютюнопушене и говорене по телефона водачи на превозни средства от общинската фирма „Градски транспорт”. Наказания са налагани само за превишена скорост и не спиране по спирките, като санкционираните са около двадесетина. Това съобщи за Varnautre.bg Злати Златев от Борда на директорите на общинския превозвач. Запитването бе провокирано от сигнал на гражданин, засякъл шофьор на автобус по линията 22 да пуши, говори по телефона и управлява превозното средство едновременно.

  Снимка: Гражданинът репортер © Varnautre.bg
  Снимка: Гражданинът репортер © Varnautre.bg

  Рядко постъпват подобни сигнали, коментира Златев. По думите му през последните три месеца е имало две оплаквания за пушене в превозни средства, но то не е било доказано. В единия случай е ставало въпрос за водач на тролейбус, а в другия на автобус. Тъй като във всички тролеи на „Градски транспорт” има камери над шофьорските кабинки е прегледан записът, но не е установено водачът да е пушил.

  В другия случай е извършена проверка на място от представители на Здравната инспекция, но също не е констатирано нарушение. Дори водачът, срещу когото бил сигнала, се оказал непушач. Случва се и пътници да се заблудят, тъй като някои водачи пушат електронни цигари, които както е известно не са забранени, посочи Златев.

  По отношение на говоренето по телефона, той посочи, че дружеството е закупило и предоставило на водачи хендсфри слушалки. Засега обаче не е ясно каква е възможността да бъдат поставени камери във всички превозни средства на превозвача. Според направено проучване за целта ще са необходими поне 300 хил. лева. Фирмата е правила опити да кандидатства за европейски средства за иновации, но не е получавала одобрение заради недотам доброто си финансово състояние през последните години, разказа Златев.

  За реда в превозните средства следят и контрольорите във фирмата. Освен за редовността на пътниците, те следят и за нарушения от страна на водачите, добави по темата новоизбраният член на Борда на директорите и бивш общински съветник Жельо Алексиев. По думите му става въпрос предимно за епизодични или моментни проверки. Алексиев също потвърди, че рядко постъпвали сигнали за пушене и говорене по телефона. Директорът отбеляза, че най-често оплакванията са за не спиране по спирките, за което пък водачите се оправдавали, че нямало хора на тях.

  2 коментара

  1. Анонимен

   Господата управници в Градския знаят много добре, че шофьорите им си говорят по телефона, но те са от определен синдикат, а сега той командори там, а те си слушкат и жалбите въобще не се входират и дискутират дори. От къде на къде с наши пари ще им купуват хендсфрита, това кой го е разрешил и къде го пише, с каква заповед??? От кого??? Кой изчисли някакви си 300 хил.лв. за видеонаблюдение??? в автобуси, които стоят само в сервиза, който няма покрив!!!! Какви европейски средства, какви пет лева, та то там няма кой да напише една свястна поръчка по ЗОП, камо ли европроект? Недобро финансово състояние-та то е направо КРИТИЧНО, а те камери ще ми слагат, по-скоро в канцелариите, да се види кой какво работи?

  2. Нели Терзийска

   Моля проверете и другите превозвачи – специално “Делтакар” , които макар, че са към община Аксаково, техни автобуси също обслужват спирки във Варна – специално линия 49. Шофьорите им редовно пушат, говорят по телефон, докато управляват автобус, пълен с пътници. Когато им се направи забележка започват да се оправдават, възмущават и обиждат пътниците. Често не са в приличен външен вид за работа – небръснати, запуснати, понякога се слуша и попфолк. Пропускат да спират на спирки, на които има чакащи пътници. Като цяло автопарка на въпросната фирма Делтакар е доста стар – в повечето им амортизирани автобуси няма климатизация и през лятото е ужасно горещо. Седалките са мръсни, а някои от прозорците пропускат дъжд и мокрят пътниците. По време на ремонта на Аспарухов мост спряха обслужването до кв. Аспарухово, с оправданието, че много се чакало на връщане от Аспарухово към центъра. Ами гражданите, които са си закупили абонаментни карти специално заради факта, че въпросната линия ходи до Аспарухово кой и как ще ги компенсира, че за 2 месеца не са могли да използват картите си? Нали са си платили абонамента…Иначе диспечерът им и кондукторите им са любезни – винаги предоставят информация.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg