• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Победеният рак
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

   

  Кои са онкологичните заболявания, с които съвременната медицина е в състояние да се пребори

  Когато става дума за болестта рак, е невъзможно да се дадат гаранции за възстановяване. Въпреки това лекарите постигнаха голям успех в лечението на някои онкологични заболявания.

  Разбира се, думата “излекуване” трудно може да се приложи при болните от рак, тъй като не можем да бъдем сигурни, че болестта няма да се върне. Има няколко типа ракови заболявания при лечението на които медицината е постигнала съществен прогрес.

  Рак на простатата

  Защо за този вид заболяване има благоприятни прогнози?

  Обикновено ракът на простатата расте много бавно или въобще не расте. В такива случаи лекарят може да реши, че лечение не е необходимо. Често болният не изпитва никакви проблеми в продължение на няколко години след установяването на диагнозата и умира по други причини.

  В кои случаи шансовете за излекуване са малки?

  При разпространяване на рака в други органи заболяването по-трудно се поддава на лечение. За щастие лекарите обикновено успяват да “уловят” рака в ранния му стадий, докато още не е излязъл извън контрол.

  Помага ли скринингът?

  Съществуват два основни способа за проверка за рак на простатата. Първият включва ректален преглед, а вторият е анализ на кръвта. Обсъдете със своя лекар необходимостта от тези изследвания. Задължително го уведомете, ако имате проблеми с уринирането или се появи кръв в урината. Тези признаци могат да бъдат симптоми за рак или други заболявания.

  Рак на щитовидната жлеза

  Щитовидната жлеза е малка и има формата на пеперуда, разположена е в областта на предната повърхност на шията. Тяизработва хормони, които отговарят за изгарянето на калориите, контрола на сърцебиенето и много други. Най-разпространеният тип рак на щитовидната жлеза е папилярният – расте бавно. Дори при активен растеж на тумора и при засегнати други тъкани лекарите могат успешно да се справят със заболяването. След операцията болният трябва да приема препарати, заместващи хормоните на отстранената жлеза. Сега ракът на щитовидната жлеза се диагностицира в по-ранни стадии, което подобрява прогнозата за заболяването.

  Понякога болестта се открива по време на ултразвукови изследвания, свързани с други здравословни проблеми. Задължително трябва да се обърнете към лекаря, ако откриете възел в областта на шията или имате проблем с дишането или гълтането.

  Рак на тестисите

  В ранен стадий (докато заболяването не се е разпространило в други органи) лекарите успешно лекуват рака на тестисите чрез отстраняване на единия или двата органа, поразени от туморното образование. При наличието на един тестис мъжът е способен да живее пълноценно и да има деца. При по-късен стадий на заболяването се налага прилагането на лъчетерапия или химиотерапия.

  Мъжете трябва да потърсят помощта на лекаря при наличието на уголемяване или болка в тестиса. Повечето случаи на тестикуларен рак се откриват при самонаблюдение и периодична проверка за изменения в тестисите.

  Меланома

  Вие можете самостоятелно да откриете образованието в ранния му стадий, тъй като то е разположено върху кожата. Ако меланомът бъде диагностициран в ранен стадий, докато туморното образование не е излязло извън пределите на кожата, лечението се състои в обикновено отстраняване.

  Ако меланомът не бъде “хванат” рано, той с по-голяма вероятност от другите онкологични заболявания се разпространява и поразява други органи.

  Можете да изследвате кожата си за наличието на по-големи, обемни образования с необичайна форма, често с тъмен цвят. Не пропускайте такива образования на гърба, окосмената част на главата, тестисите при мъжете, между пръстите на краката. Обърнете внимание на лекаря при откриването на подозрителни брадавици, той ще ви помогне да изясните дали това е злокачествено образование. Ако в семейството ви е имало случаи на меланоми, редовно проверявайте състоянието на кожата си при дерматолог.

  Рак на млечната жлеза

  Съвременната медицина е достигнала значителни успехи в лечението на рака на млечната жлеза. Сега лекарите знаят много повече за това как да диагностицират и да лекуват това заболяване. Известно е, че ракът на гърдата включва няколко различни типа заболявания, които се лекуват с определени препарати.

  Изследванията показват, че редовната мамография повишава продължителността на живота. Съществуват обаче различни мнения за времето на провеждане на това изследване. Обикновено специалистите препоръчват ежегоден преглед на млечната жлеза след 45-55 години.

  ЗДРАВИ И КРАСИВИ

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg