• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Какво казват бръчките за вас
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

   

  Освен доказателство, че сме живели, те са и предупреждение за бъдещето

  Вие бихте могли да се избавите от бръчките с помощта на козметични процедури или пък да ги приемете като свидетелство за това, че имате дълъг и пълноценен живот.
  Може би вече знаете, че някои мимически гънки на лицето разкриват мекия нрав на човека или отразяват мимолетна усмивка; други говорят за дълги разпускащи мигове под слънчевите лъчи. Навярно обаче не ви е известно, че бръчките могат да посочват слабите места на вашия организъм.

  Обърнете внимание на следните пет:

  1. Съществува риск да развиете остеопороза

  Според изследване, проведено в Иейл, кожата ни е прозорец, през който може да се види състоянието на костите. За целта били изследвани над сто жени на възраст между 40 и 50 година през първите три години на менопаузата и било забелязано, че у тези, които имат най-изразени и многобройни бръчки, е констатирана най-ниска плътност на костната тъкан. (Нито една от жените не е подлагана на хормонотерапия.) “Костите и кожата използват една и съща група белтъчини, известна като колагени, чието съдържание се понижава с възрастта”, обяснява авторът на изследването Лубна Пел, доктор на медицинските науки, ръководител на програмата за изследване синдрома на поликистозните яйчници и менопаузата в Медицинския факултет на Иелския Университет.

  2. Имате заболявания на сърцето в ранен стадий

  Диагоналната гънка в меката част на ухото може да бъде сигнал, който предупреждава за проблеми със сърцето. В действителност хората с подобна гънка, известна като знака на Франк, са повече склонни към проявяването на признаци за заболяване на сърцето по данни на КТ сканиране от тези, които имат съвършено гладка мека част на ухото. Дебра Джелимен, доктор на медицинските науки, дерматолог в медицинското училище Маунт Синай, обяснява една от теориите: гънката се получава в резултат от спадането на най-малките кръвоносни съдове в меката част на ухото, което е отражение на процесите в кръвоносната система на сърцето.

  3. Имате високо артериално налягане

  Жените, които изглеждат по-млади от възрастта си, в смисъл че имат по-малко признаци на стареене върху лицето, са по-склонни към понижено артериално налягане, според изследване през 2013 година в Медицинския център на Университета Лайден в Холандия. Също така в процеса на това изследване е било отбелязано, че както мъжете, така и жените от семействата на дълголетници по-рядко от другите имат многобройни бръчки по ръцете.

  4. Намирате се в постоянен стрес

  Лекарите отбелязват, че постоянното безспокойство може да стане причина за появата на бръчки.”Аз винаги мога да на правя извод за психичното състояние на пациента по линиите на лицето му”,- споделя Джанет Пристовски, дерматолог, доктор на медицинските науки. Когато сме в стрес, ние най-често мръщим вежди, което води до появата на постоянни бръчки в областта на челото. Но вие можете също така да ги откриете по всяка част на лицето си. Ако се тревожите постоянно, то тялото ви изхвърля голямо количество от хормона кортизол, който разрушава колагена, съдържащ се в кожата.

  5. Употребявате прекалено много захар

  Според Холи Каневи от Медицинския колеж “Алберт Айнщайн”, когато ядете сладка храна, захарта се прикрепва към белтъчините във вашия организъм, формирайки вещества, които разрушават колагена и еластина. Това може да доведе до образуването на още повече бръчки. Ако вие не можете без сладко, опитайте се да утолите това желание със сладки плодове. Повечето от тях, като например нар или манго, притежават антиглюкираща активност, което означава, че те биха допринесли за съхраняването на свежестта на кожата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg